UN RASPRAVLJAO O AKTIVNOSTIMA INSPEKTORA ZA NAORUŽANJE

Dok se vlada u Bagdadu priprema za predaju službenoga izvještaja o proizvodnji oružja, što mora učiniti do 8. prosinca, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u petak je s vođom inspektora za naoružanje Hansom Blixom raspravljalo o aktivnostima UNovih inspektora u Iraku.

Blix je obavijestio Vijeće o radu UN-ova Povjerenstva za promatranje, verifikaciju i inspekciju (UNMOVIC) koje je obučilo gotovo 270 stručnjaka za naoružanje za traženje i uništavanje iračkoga kemijskog, biološkog i nuklearnoga oružlja.

New York Times je u petak objavio tekst o tome da američka vlada jača pritisak na Blixa i njegove inspektore da pokušaju vodeće iračke znanstvenike odvesti na ispitivanje izvan zemlje. Prema pisanju Timesa, tim bi se znanstvenicima ponudio azil odaju li pojedinosti o programu naoružavanja Saddama Husseina.

Times piše da je Blixu na sastanku sa savjetnicom američkoga predsjednika za nacionalnu sigurnost Condoleezom Rice rečeno da bi mu razgovor s tim znanstvenicima ´morao biti prioritet´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

UN-ovo Vijeće sigurnosti donijelo je u studenome rezoluciju 1441 kojom se omogućuje nastavak inspekcije naoružanja u Iraku i omogućuje inspektorima da razgovaraju s iračkim dužnosnicima koji su upućeni u program naoružanja.

U skladu s tom rezolucijom iračka se vlada priprema inspektorima u Bagdadu u subotu predati paket dokumenata o svojem programu naoružanja.

Vijeće sigurnosti upozorilo je Bagdad da bi lažne tvrdnje ili izostavljanje vodili do ´teških posljedica´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara