UN: Saudijska Arabija ima ozbiljan problem s terorizmom

ŠEF UN-ovog povjerenstva za sankcije protiv alQaide, Heraldo Munoz, izjavio je u ponedjeljak da Saudijska Arabija ima "ozbiljan" problem s terorizmom, ali da ulaže velike napore da bi ga riješila.

"Bore se protiv nečega protiv čega se na početku nisu borili", naglasio je Munoz, veleposlanik Čilea u UN-u i šef tog povjerenstva zaduženog i za sankcije talibanima, koji su bili na vlasti u Afganistanu prije kraja 2001.

"Saudijci obavljaju težak posao. Shvatili su da imaju ozbiljan problem s terorizmom i al-Qaidom", izjavio je Munoz novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Saudijska Arabija je pokrenula akciju traženja osumnjičenih za terorizam, pri čemu je uhićeno više stotina osoba, uz brojne oružane sukobe osumnjičenih i snaga sigurnosti.

Većina odgovornih za rujanske napade 2001. u Sjedinjenim Državama je saudijskog državljanstva, a Osama bin Laden, čelnik al-Qaide koji je preuzeo odgovornost za napade, rođen je u Saudijskoj Arabiji.

Prošlog mjeseca je Vijeće sigurnosti UN-a prihvatilo rezoluciju kojom se zemljama članicama daje rok do kraja ožujka za predavanje izvješća o njihovim mjerama jačanja sankcija al-Qaidi i talibanima.

Gotovo 100 zemalja, ili polovica članica Ujedinjenih Naroda, do sada nisu podastrijele te mjere.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara