UN se priprema za konfrontaciju oko iračke rezolucije

DOK SE Francuska, Rusija, Kina i Njemačka sve više protive mogućoj američkoj invaziji na Irak, u Vijeću sigurnosti UN-a u petak se održava sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Vijeća, okupljenih kako bi saslušali izvješće glavnog UN-ovog inspektora oružja Hansa Blixa.

Govori ministara iz još uvijek neodlučnih članica Vijeća sigurnosti - uključujući Čile, Meksiko, Pakistan, Gvineju, Angolu i Kamerun - bit će pažljivo saslušani da bi se vidjelo kako će te zemlje glasovati o novoj rezoluciji u kojoj se navodi da je Irak propustio posljednju priliku da se mirno razoruža.

Da bi bila izglasana, rezolucija 15-članog Vijeća sigurnosti mora dobiti najmanje devet glasova, te ne smije biti uložen veto jedne od pet stalnih članica - SAD-a, Velika Britanije, Kine, Rusije ili Francuske.

Zasad međutim, kako se čini, nacrt nove rezolucije o Iraku, koji su zajednički podnijeli SAD, Velika Britanija i Španjolska, nema devet glasova.

Američki predsjednik George W. Bush nedavno je odbacio izvješća prema kojima Irak uništava svoje projektile, te je najavio da bi mogao odobriti napad na Irak čak i bez odobrenja UN-a.

Prema najavi američkih i britanskih diplomata, glasovanje o nacrtu nove iračke rezolucije u Vijeću sigurnosti, kojom bi se odobrio rat protiv Iraka, moglo bi se dogoditi sljedećeg tjedna.

Međutim, očekuje se da će izvješće Blixa i njegovog kolege zaduženog za nuklearno oružje Mohameda ElBaradeija, biti pozitivnije za Irak nego što bi to Washington želio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blix je već ranije pohvalio Irak za poboljšanje suradnje s UN-ovim inspektorima, dok je ElBaradei rekao da sumnja kako ta zemlja posjeduje nuklearno oružja.

Blix će isto tako Vijeću sigurnosti predstaviti popis od 29 ´istaknutih pitanja´, na koja Irak mora odgovoriti.

Premda su ti neriješeni problemi osuđujući za Irak, oni ipak predstavljaju dodatni argument Francuskoj i Rusiji koje su zatražile da se misija inspekcije oružja u Iraku nastavi.

Međutim, u Blixovom se izvješću, opsega 167 stranica, osporava tvrdnja Bagdada da je prije 12 godina uništio 21,000 litara biološkog oružja, uključujući antraks.

U izvješću, koje je pribavio Reuters, također se tvrdi da Irak možda razvija novo zabranjeno oružje, a Bagdad se poziva da preda svo preostalo biološko i kemijsko oružje, te projektile tipa Scud.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara