UN: Širi se uporaba sintetskih droga

UPOTREBA sintetskih droga poput ecstasyja cvjeta među mladima po zabavama bogatoga svijeta, objavili su Ujedinjeni narodi.

UN-ovo međunarodno tijelo za nadzor narkotika (INCB) još je priopćilo da je Afganistan ponovno glavni proizvođač opijuma iz kojega se dobiva heroin. Ondje ga je 2002. proizvedeno tri i pol tisuće tona, stotinu tona više nego godinu prije.

´Sintetska droga poput ecstasyja mogla bi postati glavna droga budućnosti´, kaže se u UN-ovu izvješću za 2002.

´INCB je zato pokrenuo veliku inicijativu da spriječi dolazak kemijskih sastojaka sintetskih droga poput ecstasyja u tajne laboratorije u kojima se ta proizvodi´, kaže se u priopćenju.

Popularne sintetske amfetaminske i metamfetaminske droge poput ecstasyja stimuliraju središnji živčani sustav, a istraživanja pokazuju da izazivaju i nepopravljiva oštećenja mozga, kaže INCB.

Teško ih je kontrolirati jer se mogu jeftino i lako bilo gdje proizvesti, a ilegalni proizvođači sastojke mogu nabaviti iz legalnih izvora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema preciznih procjena količine sintetskih droga koje su u upotrebi, ali INCB tvrdi da ´velike zapljene tih droga pokazuju da je opskrba stalna i izdašna´.

Ujedinjeni narodi velike su nade polagali u Afganistan nakon 2001. i američkoga rušenja talibanskog režima. Talibani su u toj zemlji, dugogodišnjem najvećem proizvođaču opijuma, zabranili uzgoj maka za opijum, pa je vodeći proizvođač postao Mijanmar, nekadašnja Burma. Unatoč nadi da će demokratske reforme i krediti pomoći seljacima da se preorijentiraju na legalne usjeve, afganistanska je proizvodnja opijuma opet procvala.

´Bilo je puno ideja i optimizma u vezi s Afganistanom´, rekao je tajnik INCB-a Herbert Schaepe na konferenciji za novinare u Beču. ´Nažalost, dogodilo se suprotno´.

Kako je porasla proizvodnja heroina iz afganistanskoga opijuma, u regiji je odmah porastao i broj ovisnika o opijatima, tvrdi INCB.

S intravenoznom upotrebom heroina i drugih droga izravno je povezano i širenje infekcije HIV-om, posebno u Aziji i istočnoj Europi, kaže se u izvješću i zaključuje da proizvodnja droge dovodi do smanjenja gospodarskog rasta i porasta nasilja i kaznenih djela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara