UN: Siromašne zemlje moraju se osloniti na znanost

SIROMAŠNE zemlje moraju razviti svoje vlastite znanstvene i tehnološke potencijale ili će u suprotnom sve više zaostajati za industrijaliziranim svijetom, upozorili su u četvrtak čelnici 90 nacionalnih znanstvenih akademija.

Nesposobnost većine nerazvijenih zemalja da prate brze tehnološke promjene pokazuje da postojeći model prijenosa tehnologije i međunarodne pomoći nije dobar, stoji u priopćenju UN-ovog međuakademskog vijeća.

Vijeće su 2000. godine osnovali čelnici 90 nacionalnih akademija, a zadatak mu je savjetovati UN o pitanjima vezanim za znanost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U priopćenju se ističe da industrijalizirane zemlje troše između 1.5 i 3.8 posto bruto društvenog proizvoda na istraživanje i razvoj, a zemlje u razvoju izdvajaju manje od 0.5 posto BDP-a.

Bogate zemlje prosječno imaju 3,2 znanstvenika na milijun stanovnika, srednje razvijene 788, dok je u siromašnima taj broj uistinu zanemariv, upozoravaju akademici i pozivaju nerazvijene zemlje da izdvajaju barem 1 do 1.5 posto BDP-a za unapređenje svojih tehnoloških i znanstvenih potencijala.

(Hina) xbcav ybcav

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara