UN skriva transkripte Slobodana Miloševića od Hrvatske

MEĐUNARODNI sud UN-a ne dopušta da se Hrvatskoj dostave necenzurirani transkripti srpskog Vrhovnog savjeta obrane i drugih tijela kojima je za vrijeme agresije na Hrvatsku upravljao Slobodan Milošević.

ICJ je odbio zahtjev, međutim to ne znači da će Hrvatska ostati bez tih dokumenata jer može ponovno podnijeti zahtjev. Hrvatska je učila na primjeru BiH koja je prekasno poslala zahtjev za dokumentima. Hrvatska ga je predala ranije iako se još ne zna hoće li sud uopće prihvatiti tužbu kojom se Srbija tuži za genocid.

Danas su hrvatski zastupnici pred sudom završili s iznošenjem argumenata. Naglasak su stavili to da sud mora proglasiti nadležnost jer je Miloševićev režim imao sva obilježja i odgovornosti jedne države. S tim se nisu složili Srbi koji tvrde da SR Jugoslavija 1999. godine, kada je Hrvatska podnijela tužbu, nije bila članica UN-a te da ne može biti tužena na sudu UN-a. Također tvrde da Jugoslavija tada nije bila stranka Konvencije o genocidu te da do 1992. nije bila čak ni država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na to je odgovorio savjetnik Hrvatske, britanski pravnik, Phillippe Sands:  "SR Jugoslavija je imala sva obilježja članstva UN-a i pravo pristupa sudu. Ono što im je bilo uskraćeno je pravo rada u Ekonomskom i socijalnom vijeću i Općoj skupštini UN-a, i to od 1992. do 2000. godine".

J.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara