UN smanjio projekcije broja stanovnika za 400 milijuna

UJEDINJENI NARODI su u srijedu smanjili za 400 milijuna projekcije svjetskog stanovništva koje su napravili prije dvije godine zbog povećanje stope smrtnosti do koje dovodi HIV/AIDS i smanjenja stope plodnosti.

Odsjek za stanovništvo pri UN-ovom Odjelu za ekonomske i socijalne poslove (DESA) predviđa da će do 2050. na svijetu biti 8,9 milijardi ljudi, dok je u svojoj prognozi iz 2000. predviđao 9,3 milijarde.

Izvješće pripisuje smanjene brojke dijelom predviđanjima težih posljedica epidemije HIV/AIDS-a zbog koje će doći do povećanja smrtnosti, oboljevanja i gubitka stanovništva. Mada izvješće predviđa značajno smanjenje vjerojatnosti inficiranja HIV-om u budućnosti ipak predviđa da će do 2050 od AIDS-a umrijeti 278 milijuna ljudi.

´HIV/AIDS je bolest masovnog uništavanja´, rekao je u srijedu direktor Ureda za stanovništvo Joseph Chamie u stožeru UN-a u New Yorku predstavljajući izviješće.

On je kazao da AIDS odnosi više života nego bilo koji vojni sukob u posljednjih deset godine.

Unatoč razornom djelovanju HIV/AIDS-a stanovništvo pogođenih zemalja će se do sredine ovoga stoljeća ipak povećati, uglavnom jer imaju umjerene stope plodnosti.

Odsjek predviđa da će po prvi put do sada buduće stope plodnosti u većini zemalja u razvoju pasti ispod 2,1 djeteta po ženi što je razina potrebna da se dugoročno osigura zamjena stanovništva. Do 2050, kaže izvješće, 75 posto zemalja u manje razvijenim područjima suočit će se s plodnošću koja je ispod potrebne za zamjenu stanovništva.

Kao rezultat ovih trendova stanovništvo razvijenih regija, trenutno 1,2 milijarde, malo će se promijeniti u sljedećih 50 goina, piše u izvješću. Zbog razine plodnosti za koju se očekuje da ostane ispod potrebne za zamjenu stanovništva, stanovništvo 33 zemlje će se smanjiti. Japan će imati 14 posto, Italija 22 posto, a Bugarska, Estonija, Gruzija, Latvija, Rusija i Ukrajina između 30 i 50 posto manje stanovnika nego danas.

Stanovništvo nerazvijenih zemalja će rasti od 4,9 milijardi u 2000. na 7,7 milijardi u 2050. Posebice snažan rast Odsjek očekuje u najmanje razvijenim zemljama čije bi stanovništvo sa 668 milijuna na 1,7 milijardi unatoč očekivanju da će plodnost pasti sa sadašnjih 5,1 djeteta na 2,5 djeteta po ženi u 2050.

Veliko povećanje stanovništva očekuje se u već sad najnaseljenijim zemljama mada će stopa plodnosti i tu opadati.

Tako će u sljedećih 50 godina na osam zemalja, Indiju, Pakistan, Nigeriju, Sjedinjene Države, Kinu, Bangladeš, Etiopiju i Demokratsku Republiku Kongo otpasti polovica predviđenog povećanja svjetskog stanovništva.

Očekuje se da će prosječna duljina života porasti sa sadašnjih 65 godina na 74 u 2050. Dok će u razvijenim zemljama, gdje je danas očekivana duljina života 76 godina porasti na 82, u manje razvijenim će dosegnuti 73 godine sa sadašnjih 63. U zemljama najpogođenijim HIV/AIDS-om očekivana duljina života za 50 godina neće preći 67 godina s današnjih ispod 50.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara