UN stavio organizaciju Vazir i osobu iz BiH na teroristički popis

ODBOR Vijeća sigurnosti UN za sankcije stavio je nevladinu organizaciju Vazir iz BiH i njezinog predstavnika na svoj teroristički popis subjekata podložnih sankcijama zbog povezanosti s Al Qaidom, objavio je u ponedjeljak UN.

Na popis osoba i entiteta povezanih s Al Qaidom stavljena je nevladina organizacija Vazir sa sjedištem u Travniku i predstavnik organizacije Safet Durguti.

Durguti (36) rođen je u Orahovcu na Kosovu, ali njegova nacionalnost nije poznata.

SAD i Saudijska Arabija su zatražile ovu akciju UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
SAD je u zahtjevu rekao da je Vazir samo novo ime za podružnicu saudijske humanitarne organizacije Al Haramain sa sjedištem u Sarajevu koja je nakon što ju je u ožujku 2002. UN stavio na popis organizacija s vezama s al Qaidom i podvrgnuo sankcijama promijenila ime i premjestila sjedište u Travnik.

Durguti je otvorio ured Vazira u kolovozu 2003. u istim prostorijama u kojima je ranije djelovao Al Haramain, nakon što su vlasti Srednjebosanskog kantona registrirali Vazir kao udrugu za sport, kulturu i obrazovanje.

Vijeće sigurnosti obvezuje sve zemlje članice UN-a da zamrznu imovinu subjekata pod sankcijama, spriječe njihov ulazak u zemlju te onemoguće njihovu opskrbu oružjem.

(Hina) sl dh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara