UN: U IRAKU SU KRŠENA LJUDSKA PRAVA

Visoki povjerenik UNa za ljudska prava Bertrand Ramcharand u petak je ustvrdio da su se američki vojnici loše odnosili prema mnogim običnim iračkim državljanima i pozvao da se organiziraju redovite inspekcije svih mjesta na kojima se drže zatočenici te da se imenuje međunarodni posrednik koji bi kontrolirao poštivanje ljudskih prava u Iraku.

On je također rekao kako smatra da bi američkim vojnicima optuženim za zlostavljanja iračkih zatvorenika u bagdadskom zatvoru Abu Ghraibu moglo biti suđeno za počinjene ratne zločine.

"Ponašanje američkih vojnika prema iračkim zatvorenicima predstavlja mrlju u naporima čiji je cilj donijeti Iračanima slobodu", kaže se u UN-ovu izvješću što ga je potpisao Ramcharand.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istom se izvješću anglo-američka koalicija poziva na provedbu redovitih inspekcija svih mjestima na kojima se drže zatočenici, a Ramcharand predlaže da se imenuje međunarodni posrednik koji bi kontrolirao poštivanje ljudskih prava u Iraku. "Teška kršenja ljudskih prava koja su se ondje dogodila ne smiju se ponoviti", kaže se u dokumentu.

(Hina) xmh ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara