UN upozorava na nemire, Haićani bi radije Baby Doca nego sadašnju vladu

Tekst: J.D.
Foto: AFP


SIGURNOSNA situacija u Haitiju je potencijalno opasna, rekli su danas iz Ujedinjenih naroda nakon što je grupa naoružanih muškaraca napala konvoj s hranom.

Haićanska policija je pojačala svoje patrole i zajedno s UN-ovim snagama pokušava održavati red u zemlji u kojoj zbog spore dostave pomoći ljutnja sve više raste. U potresu koji je pogodio Haiti 12. siječnja, poginulo je najmanje 150.000 ljudi, iako se vjeruje da je stvarna brojka veća od 200.000.

Većina žrtava potresa i dalje živi u improviziranim šatorima načinjenim od štapova i plahta, a velik broj njih nema pristup hrani ni vodi. Banditi su počeli krasti hranu koju dostavljaju međunarodne grupe, pa se brojni stanovnici moraju udruživati u grupe i po noći patrolirati oko svojih nastambi.

Kaos i opasna situacija

Opća situacija, naveo je UN, stabilna je, ali potencijalno eksplozivna.

Oko 20 naoružanih muškaraca u subotu je napalo konvoj s hranom koji je išao prema gradu Jeremieju na jugu zemlje. UN-ove i haićanske sigurnosne snage ispalile su nekoliko pucnjeva u zrak, što je otjeralo napadače, ali strahuje se da bi se takve scene mogle sve češće ponavljati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju su u gradu Jacmelu, također na jugu zemlje, uhićene 33 osobe koje su ranije pobjegle iz zatvora. U nekoliko gradova je potres urušio zatvore, nakon čega su kriminalci uspjeli izaći na ulice. UN je zabilježio porast broja slučajeva silovanja i kriminala.

Istodobno, politička situacija postaje sve nemirnija. Jučer se oko jame u kojoj su pokopane žrtve potresa okupio velik broj ljudi, pretvorivši tako ceremoniju sjećanja na poginule u prvi organizirani politički skup od potresa. Meta nezadovoljstva bio je predsjednik Rene Perval, kojeg kritiziraju zbog sve rjeđega pojavljivanja u javnosti.

Radije Aristide i Baby Doc nego sadašnja vlada

Perval je i ranije bio nepopularan, a nakon što mu je potres srušio palaču, sve ga se manje može vidjeti u javnosti. Uglavnom pušta svojim ministrima da obavljaju posao. Haićani nisu zadovoljni tim poslom i optužuju vladu za slab odgovor na krizu.

Sve se češće može čuti glasove koji zagovaraju povratak Jeana-Bertranda Aristidea, bivšeg predsjednika svrgnutog u uličnim nemirima 2004. godine. Sam Aristide rekao je kako bi se volio vratiti iz egzila u Južnoafričkoj Republici. Promatrači su sigurni da bi takav potez samo pogoršao već nezgodnu političku krizu.

Prije nego što su parlamentarni izbori, zakazani za 28. veljače, odgođeni, državno izborno povjerenstvo koje je postavio predsjednik Perval, zabranilo je sudjelovanje brojnim političkim strankama, među njima i bivšoj Aristideovoj stranci Lavalas.

Neki od potresom pogođenih građana kažu da bi čak više voljeli vidjeti povratak starog predsjednika Jeana-Claudea Duvaliera, poznatijeg i kao Baby Doc, tijekom čijeg mandata su poubijani deseci tisuća ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara