Unatoč nalazu inspekcije pokrenuta istraga o zlostavljanju djece u Brezovici

DRŽAVNO odvjetništvo započelo je predistragu o navodnom zlostavljanju štićenika Caritasova doma za djecu u Brezovici i to na temelju javnih ispovijesti nekih bivših štićenika i zaposlenika doma.

Predistraga je pokrenuta nakon medijskih napisa i izjava osoba koje su se naknadno javile tvrdeći da je u Caritasovu domu bilo zlostavljanja, kazala je Hini šefica Kaznenog odjela zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva Željka Pokupec.

"Očekujem da ćemo ovoga tjedna završiti razgovore s tim osobama. Vidjet ćemo dokle će nas dovesti predistraga i ima li elemenata kaznenog djela, a potom ćemo odlučiti o daljnjim koracima" - kazala je Pokupec.

Šefica Kaznenog odjela nije željela otkriti o kolikom broju svjedoka je riječ, no napomenula je da među njima ima i djece s kojom se razgovara u nazočnosti defektologa i stručnih osoba.

Tužiteljica Pokupec nije željela komentirati napise iz tiska da će u sklopu predistrage policija razgovarati i s novinarima koji su kontaktirali s mogućim svjedocima.

Mediji su krajem travnja objavili kako je inspekcija Ministarstva rada i socijalne skrbi iz 2002. godine utvrdila da su djeca u Caritasovu domu u Brezovici sustavno zlostavljana i da su nadležne državne institucije i vrh Katoličke crkve zakazali u procesuiranju tih slučajeva.

Državno je odvjetništvo nakon toga izvijestilo da je istraživalo tvrdnje o zlostavljanju, no nije bilo razloga za kazneni progon djelatnika toga doma.

Istodobno su u tisku objavljene ispovijesti nekih bivših štićenika, ali i zaposlenika Caritasova doma, koji tvrde da je ipak bilo zlostavljanja.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić nakon tih je napisa uputio novi inspekcijski nadzor u Brezovicu. Prošlog je tjedna izjavio da nisu pronađene nikakve nepravilnosti te da nema naznaka o zlostavljanju štićenika doma u ovoj i prošloj godini.

U zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu očekuju da će pokrenuta predistraga konačno rasvijetlili "slučaj Brezovica".

Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara