Unatoč naporima aktivista i nesreći, nastavlja se program s kitovima ubojicama

Unatoč naporima aktivista i nesreći, nastavlja se program s kitovima ubojicama

Tekst: Z.J.
Foto: JLP

NAKON što je jučer objavljena informacija da je kit ubojica Tilikum ubio svoju trenericu u američkom akvaparku Morski svijet (SeaWorld) na Floridi, što je izazvalo zamah kampanja aktivista za prava životinja, voditelj parka Jim Atchinson je objavio da se već sutra nastavljaju prikazivati svi programi u kojima sudjeluju kitovi ubojice. Ipak, prema najavi, treneri neće ulaziti u vodu gdje se nalaze životinje.

> Oslobodite kitove

U osvrtu na nesreću voditelj akvaparka je rekao da je Tilukum "prekrasna životinja koja će ostati član tima bez obzira na tragediju koja se dogodila". Također, Atchinson je najavio promjene u radu i uvjetima u parku kojima će se povećati sigurnost trenera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Atchinson je na tiskovnoj konferenciji dodao da je otvorena humanitarna zaklada nazvana prema stradaloj trenerici Dawn Brancheau, prenosi CNN.

Glasnogovornik američkoga ministarstva rada i poljoprivrede je rekao da federalni agenti istražuju smrt nesretne trenerice.

Podsjetimo, Tilikum, koji pripada vrsti orka, poznatijih pod imenom kitovi ubojice, u srijedu je u vrijeme izvođenja uobičajenog programa u parku 40-godišnju trenericu zahvatio raljama oko pasa i snažno je protresao, nakon čega je bespomoćna žrtva pala u bazen.

Iako službeni predstavnici morskog parka slučaj nastoje predstaviti kao nezgodu, navodeći da se trenerica najvjerojatnije poskliznula i sama pala u bazen, svjedoci koji su gledali program u kojem je Tilikum igrao glavnu ulogu, tvrde da je kit u jednom trenutku naglo otplivao od trenerice, a onda se velikom brzinom vratio, iskočio iz vode i zgrabio trenericu koja je publici upravo objašnjavala pojedinosti programa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara