Unatoč recesiji, EU turisti biraju Hrvatsku i ove godine

Unatoč recesiji, EU turisti biraju Hrvatsku i ove godine

Tekst: I.Ka.
Foto: acn

HRVATSKA je, unatoč globalnoj krizi, ostala među prvih nekoliko najpoželjnijih destinacija izvan EU-a. Istraživanje Eurobarometra je provedeno u zemljama članicama EU-a, ali i u Hrvatskoj, Norveškoj, Islandu, Turskoj i Makedoniji.

Slučajnim odabirom ispitano je 30.000 građana starijih od 15 godina te je oko 80 posto ispitanika odgovorilo da namjerava putovati na godišnji odmor, dok je samo 20 posto anketiranih izjavilo da su gotovo sigurni da neće putovati ove godine, što je znatno manje nego prošle godine kada ih je sigurno bilo 33 posto.

Hrvatska se nalazi među tri najpopularnije destinacije u Češkoj, Mađarskoj, Austriji, Poljskoj, Sloveniji, Slovačkoj i Norveškoj. Ove godine Hrvatsku namjerava posjetiti 30 posto Slovenaca te je to čini prvim izborom Slovenaca, dok je u Norveškoj i Slovačkoj Hrvatska na drugom mjestu, a u Češkoj, Mađarskoj, Austriji i Poljskoj na trećem mjestu najdestinacija za odmor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ohrabrujuće brojke za turizam

Hrvati namjeravaju svoj godišnji provesti na jadranskoj obali, i to njih 78 posto, a samo 3 posto će na godišnji odmor ići u Italiju, dok će tek 2 posto posjetiti Španjolsku.

U Sloveniji, Malti, Luksemburgu i Irskoj na prvom je mjestu boravak u inozemstvu za vrijeme trajanja godišnjih odmora, a najpopularnija odredišta općenito su Španjolska, Francuska i Italija.

Nešto manje od polovice anketiranih, njih 46 posto, smatra da će imati dovoljno sredstava za financiranje odmora, što je za pet posto više nego 2009. godine. 10 posto, jednako kao prošle godine, reklo je da ima ozbiljnih financijskih problema koji bi mogli utjecati na njihove planove za odmor. Povjerenik za industriju i poduzetništvo Antonio Tajani izjavio je da su rezultati Eurobarometra ohrabrujući za turizam u ovoj godini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara