UNESCO: 30 novih lokacija na popisu svjetske baštine idući tjedan

UNESCO će na svoj popis svjetske baštine unijeti 30 novih lokacija idući tjedan, na 27. zasjedanju Odbora za zaštitu svjetske baštine, koje se održava od 30. lipnja do 5. srpnja u Parizu.

Odbor UNESCO-a za svjetsku baštinu razmotrit će 38 nominiranih lokacija od kojih je 27 kulturnih, sedam prirodnih i četiri mješovitih koje predstavljaju 32 zemlje, piše u priopćenju Unescopressea.

Osim toga, Odbor će razmotriti i popis ugrožene svjetske baštine, na kojem se nalaze 33 lokacije. To su mjesta koja su ugrožena industrijskim zagađenjem, minama, pljačkom, ratom, nekontroliranim turizmom, itd.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj popis, na kojem se nalaze mjesta poput Angkora u Kambodži, Minareta i arheoloških nalazišta Jam u Afganistanu i Timbuktu u Maliju, Odbor bi mogao modificirati.

Konvencija svjetske kulturne i prirodne baštine iz 1972. godine štiti 730 lokacija "iznimne univerzalne vrijednosti" u 125 država potpisnica. Ta jedinstvena konvencija potiče međunarodnu suradnju za očuvanje kulturne i prirodne baštine. Zemlje potpisnice Konvencije obvezale su se da će štititi lokacije svjetske baštine omogućujući njihov zakonski i regulativni okvir.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara