UNESCO osniva fond za iračku kulturnu baštinu

Generalni direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura najavio je u četvrtak osnivanje "posebnog novčanog fonda za iračku baštinu" i predložio poduzimanje "hitnih mjera" među koje spada i formiranje posebne policije koja bi bila zadužena isključivo za zaštitu preostalog kulturnog blaga drevne Mezopotamije.

Prvi doprinos, od 40.000 dolara, najavila je Italija, a prema riječima Matsuure, popis zemalja donatora svakim je danom sve duži. Na popisu su i Njemačka, Velika Britanija, Katar, Egipat te brojne ustanove.

Govoreći na samom početku sastanka posvećenom spašavanju umjetničkog blaga Iraka, Matsuura je rekao da će od glavnog tajnika UN-a Kofi Annana zatražiti rezoluciju o embargu na kupovinu nestalog iračkog blaga. Stoga je pozvao vlade, muzeje i trgovce umjetnina da ne otkupljuju nestalo blago od švercera. Pozvao je i na hitno osnivanje baze podataka o nestalim starinama koja bi bila od koristi policiji, carinskim službama i muzejima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon američko-britanske invazije na Irak i ulazak snaga koalicije u gradove, u općem rasulu i kaosu koje je uslijedilo opljačkani su i poharani muzeji širom Iraka, a Nacionalna biblioteka je do temelja spaljena.

(Hina) vk vk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara