UNESCO osudio kloniranje ljudi, traži zabranu

UNESCO osudio kloniranje ljudi, traži zabranu

ČELNIK UN-ove organizacije za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) osudio je bezuvjetno bilo kakvo istraživanje ili pokušaje usmjerene prema kloniranju ljudi i pozvao međunarodnu zajednicu da brzo djeluje kako bi zabranila takve aktivnosti.

´Takve vijesti, potvrđene ili ne, navode nas na hitnu potrebu da se učini sve što je moguće, kako na nacionalnoj tako i međunarodnoj razini, da se zabrane pokusi koji su ne samo znanstveno rizični nego i etički neprihvatljivi, budući predstavljaju neprihvatljivo povrijedu ljudskog dostojanstva´, rekao je glavni direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura.

Tvrtka Clonaid, povezana s vjerskom sektom raelijanaca, prošlog je tjedna ustvrdila da je po prvi put u povijesti klonirala ljudsko biće, djevojčicu nazvanu Eva.

Matsuura je rekao da, suočena s takvim kriminalnim djelima, međunarodna zajednica mora nastaviti s nastojanjima što su 1997. dovele do usvajanja UNESCO-ove Deklaracije o ljudskom genomu i ljudskim pravima ´koja zabranjuje postupke protivne ljudskom dostojanstvu, kao što je reproduktivno kloniranje ljudskih bića´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Treba hitno postići sporazum o obvezujućem instrumentu općeg dosega koji zabranjuje i kažnjava bilo kakav pokušaj reproduktivnog kloniranja ljudi´, rekao je Matsuura. ´Ne može biti napretka za čovječanstvo u svijetu u kojem se znanost i tehnologija razvijaju neovisno o svim etičkim imperativima´.

On je pozvao političke čelnike u svim zemljama kao i međunarodnu znanstvenu, intelektualnu i pravničku zajednicu da surađuju u donošenju odgovarajućih mjera kako bi se brzo odgovorilo na te izazove ´koji predstavljaju prijetnju nenadomjestivoj jedinstvenosti ljudskog bića´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara