UNHCR u petak obilježava Svjetski dan izbjeglica

SVJETSKI dan izbjeglica obilježava se u petak, 20. lipnja, treći put zaredom, a ove se godine želi upozoriti na tešku situaciju u kojoj žive ove nevine žrtve, posebno mladi među njima, navodi se u priopćenju UNHCR-a tim povodom.

Trenutačno, UNHCR skrbi za 20 milijuna ljudi diljem svijeta. Među njima je 7,7 milijuna osoba mlađih od 18 godina, koji čine 45 posto svjetske izbjegličke populacije, dodaje se u priopćenju UNHCR-a.

Stoga je i ovogodišnji Svjetski dan izbjeglica posvećen milijunima mladih čija je budućnost ugrožena ratom, proganjanjem i progonstvom.

U svojoj izjavi povodom Svjetskog dana izbjeglica visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Ruud Lubbers istaknuo je da

život izbjeglica nikada nije lagan, ali da je "posebno težak za mlade ljude koji su uskraćeni za ono što bi trebale biti najvažnije, najoptimističnije i najuzbudljivije godine njihovog života".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada izbjegličke krize traju godinama bez političkog rješenja na vidiku, golemi potencijal cijelih generacija može biti nepovratno izgubljen u prašini nekog zaboravljenog logora", ističe Lubbers ocijenjujući da je to "uistinu prava tragedija".

Prema njegovim riječima, ako se mladim izbjeglicama ne pruži odgovarajuća zaštita i ako im se uskrati mogućnost učenja vještina koje su im potrebne da žive produktivno i samostalno, vrlo je vjerojatno da će i oni sami pridonijeti sljedećem krugu sukoba.

U sklopu mnogobrojnih aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica diljem Hrvatske, ured UNHCR-a u Zagrebu organizirao je dvije izložbe s plakatima i promotivnim materijalima na temu

"Mladi izbjeglice: Gradimo budućnost", navodi se u priopćenju UNHCR-a. Izložbe su upriličene u knjižnici "Bogdan Ogrizović" i Centru za ljudska prava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara