UNICEF će ubuduće programe za pomoć djeci financirati iz hrvatskih izvora

OD OVE godine UNICEFov Ured za Hrvatsku će programe za pomoć djeci financirati iz donacija hrvatskih građana i tvrtki, kazala je danas na konferenciji za novinare voditeljica hrvatskog Ureda UNICEFa Tanja Radočaj.

Tijekom rata i poraća UNICEF je za pomoć djeci u Hrvatskoj utrošio oko 25 milijuna dolara prikupljenih od građana, fondacija i vlada razvijenih zemalja svijeta.

Nakon što su kod nas određeni kriteriji, kao što su smrtnost djece i bruto nacionalni dohodak, dostigli odgovarajuću razinu, UNICEF je završio humanitarnu fazu, pa će se budući programi financirati iz domaćih izvora, kaže Radočaj.

UNICEF će nove programe usmjeriti na zaštitu djece od nasilja i poboljšanje kvalitete obrazovanja, što su hrvatski građani u istraživanju istaknuli kao najbitnija pitanja koja treba riješiti za dobrobit djece.

Istraživanje UNICEF-a pokazalo je da je 53 posto naših građana u zadnjih godinu dana doniralo novac za humanitarne svrhe, od čega najčešće za neki vid pomoći djeci, te za liječenje ili obnovu bolnica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati istraživanja su pokazali da je čak 94 od 100 ispitanih uspješnih hrvatskih poduzeća sudjelovalo u doniranju ili sponzorstvu, ali se većina (77 posto) odnosila na sponzoriranje sporta, a tek 20 posto za pomoć djeci.

"Pokazalo se da su tvrtke donirale sport jer se to od njih najviše tražilo, što ne znači da nisu spremni više donirati i u druge svrhe s kojima budu upoznati", napominje Radočaj.

Istaknula je kako UNICEF uvijek ulaže u institucije sustava, odnosno pomaže državi koja ne može nabaviti novac za osnovne potrebe djece, kao što je cjepivo.

Također je podsjetila na tvrdnju glavnog tajnika UN-a Kofija Annana da se svaki dolar uložen u dijete društvu vraća sa sedam dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara