UNICEF kaže da nedostatak vode lišava djecu zdravlja

NEDOSTATAK čiste vode lišava milijune djece u zemljama u razvoju diljem svijeta zdravlja i obrazovanja, upozorio je u ponedjeljak UN-ov dječji fond (UNICEF).


UNICEF je objavio kako nedostatak čiste vode u kućanstvima dovodi do bolesti od kojih godišnje umre više od 1,6 milijuna djece. Pored toga, zbog nedostatka pristojnih sanitarija djevojčice su često prinuđene napuštati školu i tako ostaju bez obrazovanja.

´Nedostatak obrazovanja osuđuje djevojčice na siromaštvo i ovisnost u kasnijem životu´, rekla je direktorica UNICEF-a Carol Bellamy. ´Osiguravajući čistu vodu i sanitarije najsiromašnijim ljudima na planetu, možemo smanjiti siromaštvo i patnje i omogućiti obrazovanje za svu djecu´.

Krajem mjeseca priprema se globalna konferencija o vodi na kojoj će se govoriti o rješavanju problema opskrbe vodom i kanalizacije.

Tijekom konferencije u Japanu od 16. do 23. ožujka UNICEF će organizirati dječji forum kako bi osigurao da se na ministarskoj konferenciji čuje i glas najugroženijih.

´Svi znamo da je voda ograničen resurs na mnogo mjesta, i često visoko politizirana roba. Zato je bitno da mislimo o ovim resursima u interesu naše djece, ne samo o zdravlju naše vlastite djece nego budućih generacija´, rekla je Bellamy.

Milijuni djece pate od crijevnih infekcija koje uzrokuju paraziti. Svake godine 19,5 milijuna djece inficira se samo glistama, a 118,9 milijuna djece ispod 15 godina u svijetu pati od šistomiasisa. Paraziti oslabljuju ionako slabo uhranjenu djecu, usporavaju njihov fizički razvitak i rezultiraju u slabom pohađanju škole i rezultatima u obrazovanju, kaže UNICEF.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara