UNMIK odbacio zahtjev Beograda da se poništi izbor Haradinaja

Misija UNa na Kosovu (UNMIK) odbacila je u nedjelju zahtjev srbijanskih vlasti da se poništi izbor Ramusha Haradinaja, čelnika Alijanse za budućnosti Kosova, za novog kosovskog premijera.

Glasnogovornik UNMIK-a Jeff Biely izjavio je u nedjelju da je Haradinajev izbor bio volja zastupnika legitimnog kosovskog parlamenta u skladu s demokratskim procedurama i da će UNMIK tu proceduru poštivati.

Najviši srbijanski dužnosnici na izvanrednoj sjednici vlade koja je održana u subotu osudili su izbor Ramusha Haradinaja za premijera Kosova i zatražili od šefa UNMIK-a Sorena Jessena Petersena da taj izbor poništi. Ocjenivši taj čin provokativnim i rizičnim, vlada Srbije zatražila je u priopćenju i politički proces koji podrazumijeva razgovore o decentralizaciji i drugim ključnim pitanjima vezanim uz Kosovo.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica rekao je da su "pregovori ozbiljno dovedeni u pitanje" te da će se "vidjeti kako će se to dalje odvijati". Jer, smatra, "u pregovorima i razgovorima za prijelazne institucije samouprave, među vodećim ljudima je čovjek koji je optužen za ratne zločine".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv se Haradinaja, naime, u Beogradu vodi istraga zbog navodno počinjenih ratnih zločina protiv Srba na Kosovu, a u javnosti i kolaju glasine da će protiv njega uskoro biti podignuta i haška optužnica,

Haradinaj je u međuvremenu odbacio sve takve navode i optužbe.

(Hina) xbb ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara