UNMIK PRENIO NA KOSOVSKE INSTITUCIJE NOVE USTAVNE OVLASTIPRIŠTINA, 30. prosinca (Hina)- Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Harri Holkeri obavijestio je u utorak kosovskog premijera Bajrama Rexepija da je na kosovske prijelazne institucije prenio većinu ovlasti iz 5. poglavlja ustavnog okvira, što je odobrilo Vijeće sigurnosti UN.L

Prenesene ovlasti iz 5. poglavlja ustavnog okvira za Kosovo odnose se na područja industrije, energetike, obrazovanja, trgovine i medija.

Glasnogovornik UNMIK-a Sunil Narula, priopćio je da su 34 od 44 područja iz 5. poglavlja od danas u nadležnosti kosovske vlade, dok se u 10 ostalih područja očekuje donošenje odgovarajućih zakona.

Glasnogovornica kosovskog premijera, Mimoza Kusari, izjavila da je potez civilnog upravitelja UN-a znači jačanje kosovske vlade.

Holkerijevom potezu usprotivili su se čelnik srbijanskog koordinacijskog centra za Kosovo Nebojša Čović i predstavnik kosovskih Srba Oliver Ivanović.

Čović je oštro protestirao zbog prijenosa ovlasti, ocijenivši da za taj korak nisu ispunjeni uvjeti postavljeni ustavnim okvirom i rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti o Kosovu. Holkerija je optužio da pokušava dovršiti proces koji je započeo njegov prethodnik na čelu UNMIK-a Michael Steiner.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Holkeri je također obavijestio premijera Rexepija, da UNMIK namjerava uključiti kosovske institucije u obnašanje nadležnosti koje su za sada rezervirane samo za misiju UN-a, pri čemu bi te institucije imale savjetodavnu ulogu.

Član predsjedništva kosovske skupštine Oliver Ivanović je kazao da je Holkeri pritom mislio na nadležnosti iz 8. poglavlja ustavnog okvira, koje se odnose na unutarnje poslove, policiju, sudstvo i sigurnost. Ocijenio je da se radi o "prethodnoj fazi" prije potpunog preuzimanja nadležnosti vlade u Prištini.

Nebojša Čović je kao "posebno zabrinjavajuću" okarakterizirao Hoklkerijevu najavu da će kosovske institucije dobiti savjetodavnu ulogu na područjima rezerviranima samo za UNMIK.

Ocijenio je da se radi o "novom koraku u pravcu formiranja neovisnog Kosova".(Hina) bb/dh dh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara