UNMIK se vratio u Kosovsku Mitrovicu

UNMIK se vratio u Kosovsku Mitrovicu

PRIPADNICI UN-ove misije na Kosovu (UNMIK) danas u podne vratili su se u svoje prostorije u Kosovskoj Mitrovici iz koje su otišli prije dva dana kada je došlo do izbijanja žestokih nereda između lokalnih Srba i međunarodnih vojnih i policijskih snaga uzrokovanih nasilnim zauzimanjem i oslobađanjem zgrade suda u tome gradu.

Osim UNMIK-a u sjeverni dio Mitrovice su se vratili i pripadnici Kosovske policijske službe (KPS), što je potvrdio zapovjednik policijske stanice u sjevernoj Mitrovici Milija Milošević. On je najavio postepeno povlačenje vojnih snaga Kfora iz Mitrovice u koju su ušle nakon izbijanja uličnih sukoba od čijih je posljedica jučer preminuo jedan ukrajinski policajac.

U žestokim neredima ozlijeđeno je preko stotinu osoba, civila, policajaca i vojnika. Povlačenje Kfora i povratak policije odvijat će se uporedno s istragom koju je UNMIK pokrenuo povodom sukoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Nebojša Jović, na današnjoj je konferenciji za novinare rekao kako će povlačenje Kfora biti obavljeno parcijalno, a dužnosti međunarodnih snaga postepeno će preuzimati UNMIK policija i KPS.

Jović je također rekao kako je za Srbe na sjeveru Kosova legitimno sve što je u skladu s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN.

I.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara