Unuk fašističkog kralja kandidira se za talijanski parlament

UNUK posljednjeg talijanskog kralja, Emanuele Filiberto Savojski, najavio je danas kako će se kandidirati za talijanski parlament, te je u svom prvom obraćanju dao obećanje kako će u skladu s time odbaciti tužbu protiv vlade Italije u kojem je tražio odštetu za 54-godišnje prognanstvo svoje obitelji.

Filiberto i njegov otac Vittorio Emanuele potomci su Kralja Vittoria Emanuelea III koji je doveo fašiste na vlast i proglasio rasne zakone, a prošle godine tužili su talijansku državu za 260 milijuna eura odštete jer su bili u izgnanstvu kao nasljednici svrgnute dinastije. Na tlo Italije nisu smjeli stupiti sve do 2002. godine.

"Ne želim ništa tražiti od Italije. Od danas sam 'unutra' i spreman sam davati, a ne uzimati", istaknuo je princ Filiberto na predstavljanju svoje stranke nazvane "Vrijednost i Tradicija", koja bi ga trebala izgurati u parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recimo na kraju i to kako su talijanski Židovi najavili kako će skupno zatražiti odštetu od nasljednika talijanskog kralja Vittoria Emanuelea III, koji je 1938. potpisao protužidovske rasne zakone, a među njima je kandidat za parlament - Filiberto.

I.Ć.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara