uo hsp prihvatio ponudu za kupnju pik vrbovec a odbio onu za kutjevo

Upravni odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju prihvatio je danas ponudu tvrtke Gavrilović za kupnju PIKa Vrbovec, a odbio je ponudu brazilske tvrtke Construktor Atnate za kupnju 76,02 posto dionica kombinata Kutjevo.

Ponudu Gavrilovića za kupnju 99,73 posto dionica PIK-a Vrbovec za 120 tisuća kuna Upravni odbor na svojoj je današnjoj sjednici prihvatio, ali, po prijedlogu potpredsjednika hrvatske Vlade Slavka Linića, uz uvjet da Gavrilović dostavi korporativno jamstvo te dodatni socijalni program.

Naime, Gavrilović je uz otkup dionica ponudio i ukupnih 120 milijuna kuna za ulaganje, od kojih 60 milijuna za čiste investicije, a 40 milijuna kuna za otkup ukupnih dugovanja toga PIK-a. Kako ta dugovanja iznose 303 milijuna kuna, zatraženo je korporativno jamstvo.

Za zbrinjavanje zaposlenih, kojih je u PIK-u Vrbovec 1387, Gavrilović je ponudio 20 milijuna kuna, što je po procjenama Fonda i članova njegovog Upravnog odbora dostatno tek za oko polovicu radnika i nije jasno što će biti s ostalima. Stoga je UO HFP službe Fonda zadužio, na prijedlog ministra poljoprivrede Božidara Pankretića, da dodatno o tome razgovaraju s Gavrilovićem prije potpisivanja ugovora.

Ponuda brazilske tvrtke za kupnju PIK-a Kutjevo je odbačena jer je utvrđeno da ta tvrtka nema dobar bonitet, niti jamstva banke za ponuđenih 7,5 milijuna kuna za 76 posto dionica Kutjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar Pankretić je stoga predložio, a UO Fonda prihvatio, da se za Kutjevo provede slična procedura kao za PIK Vrbovec, odnosno da se već ovog četvrtka na Vladi predloži objava pozivnog natječaja za neobvezujuće ponude za prodaju kombinata u cijelosti, nakon čega bi trebale slijediti i obvezujuće ponude.

Ako Vlada to u četvrtak prihvati, uštedilo bi se vrijeme, a takav bi se natječaj mogao objaviti u dnevnom tisku već u ponedjeljak, rekao je predsjednik UO HFP-a Ljubo Jurčić.

Ta je odluka, međutim, izazvala nezadovoljstvo okupljenih prosvjednika iz Kutjeva ispred zgrade Fonda. Po riječima predsjednika Nezavisnog sindikata Kutjeva Vinka Jušića, oni ne vjeruju da će se naći dobar ponuditelj i sve drže političkim namještanjem za neke domaće tvrtke koje žele kombinat Kutjevo kupovati u dijelovima. A to je, ističe Jušić, za zaposlene i cijeli kutjevački katastrofalni potez.

Okupljeni su se prosvjednici, nakon što su čuli odluku, razišli uz napomenu da će ovih dana u Kutjevu održati konferenciju za novinare gdje će o svojim stajalištima izvijestiti javnost.

(Hina) tam jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara