Uobičajena sredstva protiv bolova povećavaju rizik od pobačaja

ŽENE koje u ranoj trudnoći uzimaju sredstva protiv bolova, kao što je acetilnosalicilna kiselina (Aspirin) ili Ibuprofen, za 80 posto povećavaju rizik od pobačaja.

Do tih su rezultata, objavljenih u stručnom časopisu "British Medical Journal", došli američki znanstvenici analizirajući rezultate studije koja je obuhvatila preko tisuću trudnica.

"Nesteroidna antiflogistika" službeni je naziv za grupu sredstava protiv bolova koja sprječavaju upale, a kojima uz Aspirin i Ibuprofen pripadaju i Diclofenac, Indometacin i Ketoprofen. Ti se lijekovi najčešće prepisuju protiv glavobolje, groznice ili menstrualnih tegoba.

No, ona su štetna za trudnice i žene koje to namjeravaju postati u bliskoj budućnosti, ističu znanstvenici okupljeni oko De-Kun Lija s Kraljevskog instituta u Oaklandu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kod žena koje su uzimale sredstva protiv bolova rizik pobačaja povećao se za 80 posto. Za žene koje su ih uzimale u vrijeme samog začeća taj je rizik bio još veći, pokazalo je istraživanje.

Po tvrdnjama znanstvenika, u osnovi tih pobačaja je poseban mehanizam djelovanja lijekova. Djelatne tvari koče u cijelom tijelu nastanak prijenosnih tvari, tzv. prostaglandina.

Dok se na taj način u centralnom živčanom sistemu blokira daljnji prijenos podražaja boli, odsustvo prostaglandina u maternici može smetati ugnježdenju embrija i kasnije pogodovati pobačaju.

Stoga su tvari, kao što je paracetamol, za trudnice puno primjereniji, jer sprječavaju tvorbu prostaglandina isključivo lokalno u centralnom živčanom sustavu, ističu znanstvenici.

Iako se rezultati studije moraju potvrditi dodatnim ispitivanjima, znanstvenici savjetuju trudnicama, posebno onima na početku trudnoće, da se suzdrže od uzimanja tih lijekova. Slična se preporuka odnosi i na žene koje planiraju zatrudnjeti u bliskoj budućnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara