Upozorenje body builderima: Ne uzimajte inzulin!

BODY builderi, koji za povećanje mišića i bolje rezultate uzimaju inzulin, mogu pretrpjeti oštećenje mozga pa čak i umrijeti, objavili su britanski liječnici.

Iako je uporabu inzulina zabranio Međunarodni olimpijski odbor, liječnici vjeruju da je taj hormon postao vrlo popularan među builderima, jer ga je teško otkriti standardnim anti-doping testovima.

"Inzulin se zlorabi kako bi se postigli bolji rezultati i povećala izdržljivost na sportskim natjecanjima", rekao je dr. Richard Lynch iz bolnice Pontefract u Yorkshireu na sjeveru Engleske.

"Vrlo ga je teško otkriti. Vjerujemo da ga koristi velik broj ljudi, što može biti vrlo opasno", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jedna je američka studija pokazala da svaki četvrti sportaš koji koristi anaboličke steroide, uzima i inzulin, hormon koji izlučuje gušterača.

Prema Lynchu, kombinirano djelovanje dviju supstanci utječe na povećanje mišićne mase. Inzulin povisuje razinu glikogena, koji hrani mišiće tijekom vježbe. Viša razina glikogena daje veću izdržljivost, a steroidi povećavaju mišićnu masu.

Testovima se mogu otkriti brojne zabranjene tvari, no inzulin vrlo brzo nestaje iz krvotoka pa ga je teško otkriti.

Lynch, čije je istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Sports Medicine, vjeruje da body builderi inzulin nabavljaju od dijabetičara te da postoji crno tržište tim hormonom. Najčešće se uzima tajno, što uzrokuje velike probleme.

"To korisnika izlaže riziku od hipoglikemije tijekom dugog razdoblja, što može rezultirati komom, pa čak i smrću", upozorio je dr. Lynch.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara