uprava "belja" potpisala sporazum o ispunjavanju obveza prema radnicima

Sporazum o ispunjavanju obveza Uprave "Belja" d.d. prema radnicima, te privremenom prekidu štrajka i nastavku rada u tom baranjskom poljoprivrednom kombinatu potpisan je večeras u Uredu za socijalno partnerstvo hrvatske Vlade u Zagrebu. L

Prije nego što su predstavnici Nadzornog odbora i Uprave "Belja", predstavnici koordinacije sindikata "Belja", Ministarstva poljoprivrede i šumarstva i Hrvatskoga fonda za privatizaciju potpisali sporazum, Uprava se obvezala da će najkasnije do petka, 27. lipnja, osigurati novac za isplatu plaća radnicima, i to dio koji nisu dobili za ožujak i za travanj, te putnih troškova od siječnja do svibnja.

Dogovoreno je i da će Uprava "Belja" do 10. srpnja, zalogom određenih nekretnina, osigurati novac za svibanjske plaće, izvijestio je predstojnik Vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović nakon što je potpisan sporazum.

Radnicima koji su štrajk u "Belju" počeli u utorak, 17. lipnja, zbog neisplaćenih plaća i putnih troškova, 13 milijuna kuna za plaće i putne troškove osigurat će se uz pomoć HFP-a i Ministarstva poljoprivrede na temelju prava na poticaje, rekao je zamjenik ministra poljoprivrede Tomislav Ledić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Potpisivanjem sporazuma štrajk u 'Belju' stavljamo u mirovanje i odgađamo najavljeni dolazak u Zagreb i prosvjed zaposlenika na Markovu trgu", rekao je županijski povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji (PPDIV) Šimo Orešković. No, dodao je, ako se plaće ne isplate po sporazumu, štrajk će se nastaviti već u subotu, 28. lipnja.

"Sporazum je svojevrsni 'time out' kako bi se ispunile obveze prema radnicima, a donosi dobrobit svima: radnicima, sindikatima i upravi jer omogućava da se nastavi proizvodnja, u prvome redu žetva, i spriječe nove milijunske štete koje bi nastale nastavkom štrajka", rekao je, među ostalim, Begović.

Sada je najvažnije odrediti budućnost i privatizaciju "Belja" jer se tu krije konačno rješenje sudbine za 2500 radnika tog kombinata na području koje se teško oporavlja od rata, ocijenio je Begović.

(Hina) bdj mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara