Uprava Brodosplita šalje 85 radnika na čekanje

Foto: brodosplit.hr

ZBOG SMANJENOG obujma posla u pojedinim procesima rada, Uprava Brodosplita odlučila je poslati na čekanje 85 radnika. Riječ je o privremenom prekidu rada, tzv. "čekanju kod kuće", koje će trajati 30 dana, a po potrebi će biti i produženo.

Odluka je donijeta u skladu sa odredbama Zakona o radu i nakon savjetovanja s Radničkim vijećem Brodosplita koje je dalo suglasnost.

Naknada kao prosjećna plaća

Do ove odluke radnici splitskog brodogradilišta nisu bili upućeni na čekanje, navode u Brodosplitu. Zbog nedostatka posla, zaključno s koncem siječnja, 390 radnika bilo je na godišnjem odmoru. Jučer je na čekanje upućeno desetoro radnika, ostali će kućama najkasnije do 15. veljače.

U Brodosplitu ističu da ovim nisu ugrožena prava radnika. Bit će im isplaćena mjesečna naknada u iznosu prosječne plaće isplaćene tijekom protekla tri mjeseca. Čekanje nije zamjena za rješavanje viškova, već odluka privremenog karaktera donijeta zbog nedostatka posla u pojedinim radnim jedinicama. Čim Brodosplitu bude dozvoljeno potpisivanje novih ugovora odluka o slanju radnika na čekanje bit će postupno dokidana. 

Kad će doći i taj dan, još uvijek je neizvjesno. DIV i dalje figurira kao jedini kandidat za kupnju splitskog škvera, no problem je što nude tek 50 milijuna kuna vlastitih sredstava. Dok se ne prihvati program restrukturiranja, Bruxelles brani ugovaranje novih poslova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara