Uprava i većinski vlasnici protiv ulaska Agrokora u Mercator

Uprava i većinski vlasnici protiv ulaska Agrokora u Mercator

Tekst: I.Ka.
Foto: Agrokor

PREMA pisanju slovenskih medija, Uprava i većinski vlasnici Mercatora neće dopustiti ulazak neke konkurentske tvrtke u vlasničku strukturu najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, a osobito ne Agrokora. Mercatorova uprava i nadzorni odbor revidirane rezultate poslovanja u prošloj godini odlučili su objaviti tek krajem travnja iako je objava bila planirana za kraj veljače.

Direktor Mercatora Žiga Debeljak ne daje objašnjenje zašto je odgođena objava već prihvaćenog revidiranog izvještaja o poslovanju Mercatora u prošloj godini, no neki izvori tvrde da se tako interesentima za kupnju dionica Mercatora kojima raspolaže šest banaka, a to je 21 posto, želi onemogućiti pristup podacima o poslovanju u zadnjem kvartalu prošle godine, te da je riječ o stvaranju "obrambenog rova protiv preuzimanja od strane Agrokora".

"Mercator ne treba strateškog partnera iz regije, a ni iz svijeta"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miran Goslar, bivši direktor Mercatora, ocjenjuje da se bankama ne bi smjelo žuriti s prodajom svog udjela i da Mercator uopće ne treba strateškog partnera iz regije niti iz svijeta. "Najlošije bi bilo kad bi ga preuzeo neki strani konkurent, a najbolje bi bilo kad bi banke svoje dionice prodale nekom financijskom fondu", zaključio je Goslar.

Mercator će se, prema pisanjima slovenskih medija, braniti pred preuzimanjem i dokapitalizacijom preko koje namjerava doći do 130 milijuna eura svježeg kapitala, te mogućim dezinvestiranjem na području nekretnina, jer ima oko 1.400 prodajnih objekata kojima može slobodno raspolagati s obzirom na to da nisu opterećeni hipotekom.

Mediji ističu da direktor Mercatora u petak nije želio komentirati "hipotetične scenarije" vezane uz postupak koji vode banke, ali je izrazio želju da Mercator nastavi raditi kao "samostalna tvrtka" s velikim ambicijama na području "od Triglava do Crnog mora", koja za Mercator ima dugoročno strateško značenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara