Uprava Ine svojim zaposlenicima: Ne čitajte službenu poštu ako baš ne morate

"NE čitajte službenu poštu na mobitelu ako baš ne morate", jedno je od rješenja kojima uprava Ine savjetuje svoje zaposlenike kako se zaštiti od industrijske špijunaže. Naime, u posljednjem broju Glasnika Ine koji se dijeli zaposlenicima stoji i tekst o tome kako čuvati poslovnu tajnu, jer "informacije kojima Ina raspolaže ubrajaju se u kategoriju državne tajne, a ne samo poslovne". 

Ispod naslova "Putovanje s poslovnom tajnom", pregršt je savjeta poput onog kako je dobro staviti PIN na uređaje kako nitko ne bi mogao uključiti izgubljeni uređaj. "Pazite da vam netko ne ukrade uređaj ili da ga ne izgubite", stoji u savjetima kao i dodatak kako zaposlenici Ine moraju hitno obavijestiti svoje nadređene o gubitku uređaja.

Stroge mjere zaštite

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove "stroge mjere" u doba kada je industrijska špijunaža "na malo većem nivou" od odustajanja nakon što vide zaštitni PIN, zbilja čude. Doduše tu je i naputak kako je nemoguće u velikoj organizaciji kakva je Ina očekivati da svaki zaposlenik prepozna stupanj službene tajne, no to će se ispraviti u dogledno vrijeme kada proradi "služba za klasifikaciju informacija". Za kraj tu je i naputak vezan uz popularne USB medije, kao i za CD-ove, a Uprava naftnog giganta smatra kako je najbolje nakon upotrebe fizički uništiti takve medije."Povjerljive informacije ne bi trebalo kopirati na takve medije. Ukoliko to činite pobrinite se da informacije ne dospiju u pogrešne ruke. Kad ga više ne trebate CD uništite, a podatke s USB medija obrišite. Ove je medije iznimno lako izgubiti, a zaboravljeni dokumenti mogu predstavljati potencijalnu opasnost za Inu", stoji na kraju teksta o zaštiti od špijunaže.

Uostalom ako su o dometima i načinu rada industrijske špijunaže obaviješteni koliko i o cijenama nafte u svijetu, onda uistinu nije ni toliko čudo da smo na vrhu ljestvice po cijeni goriva u Europi.

I.Ć.
Foto: INA Glasnik

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara