Upraviteljica i šef Uprave financijsku tvrtku oštetili za 6,5 milijuna kuna, utajili 2,4 milijuna kuna poreza

Tekst: I.M.
Foto: Ilustracija

DOVRŠENA je kriminalistička obrada nad 43-godišnjom upraviteljicom štedno-kreditne zadruge s područja Varaždina te 39-godišnjim predsjednikom Nadzornog odbora te financijske ustanove, koje se tereti za zloporabu položaja i ovlasti te utaju poreza.

Kako je izvijestila PU varaždinska, dvojac je tijekom 2004. godine sklopio tri kupoprodajna ugovora temeljem kojih je financijska ustanova od troje hrvatskih državljana (suvlasnika i članova nadzornog odbora navedene financijske ustanove) kupila poslovne prostore na području Varaždinske županije po znatno višim cijenama od tržišnih, čime je vlasnicima otkupljenih prostora pribavljena protupravna imovinska korist, a financijska ustanova oštećena za iznos od oko 6.500.000 kuna.

Također je utvrđeno da su upraviteljica i predsjednik Nadzornog odbora tijekom 2005. i 2006. godine, odobravanjem fiktivnih kredita koji nisu bili vraćeni u ugovorenom roku, smanjili osnovicu za obračunavanje poreza na dobit te su na taj način oštetili državni proračun za 2005. godinu za iznos od oko 1.600.000 kuna, a za 2006. godinu za iznos od oko 800.000 kuna. Oboje su zaradili kaznene prijave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara