Upravljanje Umirovljeničkim fondom pripalo HPB investu

Upravni odbor Umirovljeničkoga fonda na današnjoj je sjednici upravljanje fondom povjerio Investicijskom društvu HPB invest d.o.o Hrvatske poštanske banke, objavila je večeras u Dnevniku Hrvatska televizija.

Članovi Upravnog odbora birali su između tri investicijska društva koja su zadovoljila uvjete natječaja - CA-IB invest d.o.o HVB Splitske banke, Erste invest d.o.o. Erste and Steiermaerkische banke, te HPB invest d.o.o Hrvatske poštanske banke.

Izabrano investicijsko društvo HPB invest će od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) preuzeti gotove izračune duga.

Potpredsjednik Vlade i predsjednik UO Umirovljeničkog fonda Damir Polančec izjavio je HTV-u kako će se sad "transferirati svi podatci o izračunu mirovina o svakom pojedinačnom umirovljeniku u društvo za upravljanje fondom, koje će nakon toga početi obrađivati te podatke."

Do 31. siječnja iduće godine svi bi se umirovljenici trebali izjasniti o opciji povrata duga, kako bi se znalo koliko je ukupno novca potrebno za to. Umirovljenici se trebaju opredijeliti žele li povrat polovice duga u roku dvije godine ili cijelog iznosa u roku od osam godina.

Po podacima HZMO-a, pravo na povrat do 10.000 kuna ostvaruje 75.792 umirovljenika čije su mirovine bile manje od 1.500 kuna.

Između 10.000 i 20.000 kuna ostvarilo bi 73.436 umirovljenika, a 96.000 umirovljenika primilo bi između 20.000 i 30.000 kuna. Njihove su mirovine početkom godine iznosile između 1.500 i 3.000 kuna.

Najviši iznos duga - više od 150.000 kuna, ostvaruje 35 umirovljenika.(Hina) pp/mk ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara