Uragan Ivan pogodio zapadni dio Kube

URAGAN Ivan, uz vjetrove koji su puhali brzinom do 315 km/h u ponedjeljak navečer pogodio je poluotok Guanahacabibes, na krajnjem zapadu otoka, izvijestili su meteorolozi u Havani.

U 18.45 po lokalnom vremenu "uragan je počeo pustošenje po kubanskom teritoriju u području rta San Antonio, na poluotoku Guanahacabibes", rekao je u tv-programu direktor Kubanskog meteorološkog instituta Jose Rubiera, dodajući kako se njegov prijelaz tim područjem očekuje za tri do četiri sata.

U središtu uragana, najsnažnijeg koji je pogodio Kubu u posljednjih 50 godina, klasificiranog brojkom 5 što je maksimum na Safir-Simpsonovoj mjernoj ljestvici, vjetrovi su puhali brzinom od 260 do 315 km/h. Uragan je razinu mora u svojem središtu podigao za 3,82 m, a prognostičari su upozorili kako bi poplave prouzročene plimnim valom mogle zahvatiti do 6 km kopna. Valovi su u području južnih obala u pokrajinama Pinar del Rio i Havana dostizali visinu do 5 metara, izvijestio je Rubiera.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi kubanske civilne obrane mobilizirali su 191.000 pripadnika te 24.000 vozila. Oko 1,7 miljuna Kubanaca je evakuirano, posebno s južnih obala otoka, među njima i oko 7.000 stranih turista. Javni prijevoz te domaći i međunarodni letovi potpuno su prekinuti, a stanovništvo je pozvano na strpljenje i "disciplinu". Promet bi ponovno mogao biti uspostavljen u srijedu.

Procjenjuje se da je promjer snažnog uragana oko 650 km, a njegov promjer u samome središtu oko 40 km.

Očekuje se daljnje napredovanje Ivana kanalom Yucatan. S otoka u Meksičkom zaljevu vlasti su do sada evakuirale 5.000 osoba, posebno s otoka Cozumel, blizu Yucatana, jednog od turistički najposjećenijih područja u Meksiku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara