Urava Ine: Sisačka rafinerija će se održati

ININO je vodstvo danas na sastanku s poslovodstvom i radnicima sisačke Rafinerije nafte te predstavnicima lokalnih vlasti najavilo kako će Ina osuvremeniti obje svoje rafinerije, i u Sisku, i u Rijeci, te kako su neutemeljena nagađanja da će novi strateški partner u privatizaciji Ine zatvoriti Rafineriju u Sisku.

´Nerealna je bojazan i neutemeljeno nagađanje da će novi strateški partner u privatizaciji Ine zatvoriti Rafineriju u Sisku, jer će strateški partner, kad kupi udio u Ini, prihvatiti i Inin poslovni plan do 2007. po kojemu rad Rafinerije u Sisku nije upitan´, istaknuo je predsjednik Inine Uprave dr. Tomislav Dragičević.

Predstavnici lokalnih vlasti i sindikata sisačke Rafinerije poduprli su planove Uprave koji jamče da će se Rafinerija u Sisku održati.

Predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević je rekao da će se najprije modernizirati riječka Rafinerija jer ona, s obzirom na uvoznu naftu, ´mora biti prije potpuno tržišno orijentirana´, a da se sisačka rafinerija mora dovesti ´u položaj da gospoadrski opstane´.

´Sisačka se Rafinerija može politički još godinu-dvije ´pogurati´, ali će se održati ako bude tržišno organizirana i konkurentna. U iduće tri-četiri godine Rafinerija u Sisku mora se moći nositi s bečkom, budimepeštanskom i svakom drugom rafinerijom u okružju. To moramo sami učiniti, mi to znamo i to nije teško, ali će se morati ukinuti neke nerealne povlastice´, istaknuo je Dragičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ocijenio je da Rafinerija u Sisku zadnjih godinu i pol dana bitno bolje radi, dodavši kako očekuje da će se to nastaviti.

Izvršni direktor Ine za rafinerijsku preradu i veleprodaju dr. Željko Vrbanović rekao je da je Uprava izradila plan do 2007. po kojemu obje rafinerije, kao i veleprodaja, imaju osnovu za opstanak ako imaju tržište.

´Sisačka rafinerija jedna je od rijetkih u Europi s dobro usklađenom strukturom proizvodnje s potrošnjom i tržišnim zahtjevima. U proteklih godinu i pol dana u toj je tvornici postojećom tehnologijom promijenjena struktura proizvodnje, povećana proizvodnja tzv. bijele robe, benzina i plinskih ulja, a smanjena je proizvodnja loživih ulja. To je donijelo uštede i poboljšalo poslovne rezultate prerade za 350 milijuna kuna´, rekao je.

´Planiramo da Rafinerija u Sisku do 2004. bude osposobljena za proizvodnju oko 800 tisuća tona dizelskih goriva po europskom standardu te uz minimalne troškove podmiriti zahtjevna tržišta u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH´, naveo je Vrbanović.

U raspravi su sudjelovali ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović, predsjednik Državnog fonda za razvoj i zapošljavanje mr. Milan Stojanović, sisačko-moslavački župan Đuro Brodarac, sisački gradonačelnik Dinko Pintarić, predsjednik Županijske komore Ante Bobetko i koordinator Sindikata EKN-a INE d.d. i glavni povjerenik Podružnice Sindikata EKN-a u Rafineriji Sisak Željko Jurašinović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara