Ured dječje pravobraniteljice odbacio Grozdov program o spolnosti

URED pravobraniteljice za djecu ocijenio je danas da su programi zdravstvenog odgoja udruga Grozd i Forum za slobodu odgoja nejasni u obrazloženju i planiranju kadrovskih uvjeta i evaluacije, te da dio programa Grozd-a o spolnosti ne udovoljava potrebnim standardima.

Kako je objavljeno u propćenju Ureda, u programu Grozd-a ima niz tvrdnji koje nisu znanstveno utemeljene i ne navode se izvori, a djeci i voditeljima nisu ponuđeni priručnici ni drugi sadržaji (ankete, upitnici) čije korištenje se predviđa u programu. U nekim dijelovima ovog programa se djeca ne tretiraju kao subjekti odgoja i obrazovanja jer se govori o "usađivanju svijesti", a pretpostavljeni odnos roditelja i djece po pitanju spolnosti je također upitan.

Podsjećamo, Ministarstvo zdravstva objavilo je natječaj za prijavu prijedloga eksperimentalnih programa zdravstvenog odgoja i obrazovanja u osnovnom i srednjem školstvu, a na koji se javilo 13 predlagača sa 24 programa. Povjerenstvo za zdravstveni odgoj MZOŠ-a najboljim je programom ocijenilo program udruge Grozd, a za srednje škole programe onaj udruge Grozd i Foruma za slobodu odgoja.

Neke od točaka koje Grozd promiče su: stupanje u spolne odnose tek u braku, odbijanje kontracepcijskih sredstva koje kao takva "mijenjaju bit spolnog čina", neprihvatljivost masturbiranja i neprirodnost homoseksualnih spolnih činova.

Kako nadalje stoji u priopćenju, Ured naglašava da je nužno djecu poučavati o važnosti spolnog ponašanja koje će uključivati spremnost za reći NE pritisku ili prisili, razumjeti tuđe NE, zastupati sebe ne povređujući druge, moći izreći svoje mišljenje, stav i procjenu te svjesnost o pravu na različite osjećaje, stanja i raspoloženja te im kroz poruke ove edukacije dati pravo da ne osjećaju krivnju zbog svojih misli i osjećaja. Također bi cilj razvojnih promjena i podučavanja djece o spolnosti trebala biti svjesnost i prihvaćanje vlastite spolnosti, te znanje o njezinim prirodnim manifestacijama.

U priopćenju također stoji da je Ured zabrinut  zbog dugotrajnog donošenja odluke o izboru i uvođenju programa zdravstvenog odgoja u škole, čime su djeca bitno uskraćena u svojim pravima i izložena različitim razvojnim rizicima.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara