Ured Predsjednika: Tadićeva izjava nije u duhu normalizacije odnosa

URED Predsjednika Republike Stjepana Mesića danas je ocijenio da posljednje izjave predsjednika Srbije Borisa Tadića, koji je od stranih državnika zatražio da osude vojnoredarstvenu akciju "Oluja" na isti način kao što je on osudio zločine u Srebrenici, nisu u duhu daljnje normalizacije prilika na prostorima bivše SFRJ, ali ni na tragu razgovora koje je predsjednik Mesić početkom srpnja s Tadićem vodio u Beogradu.

Ured Predsjednika u priopćenju ističe da se ratni zločin u Srebrenici ničim ne može opravdati, niti relativizirati upozoravanjem na zločine koji su se, u vidu ekscesa, dogodili poslije završene operacije Oluja.

"U ovom trenutku čini se u najmanju ruku neutemeljnim tretirati kvalifikacije iz nekih optužnica Haškog suda, koje nisu potvrđene ni u kojoj pravomoćnoj presudi, kao nesporno utvrđene povijesne činjenice", navodi se u priopćenju.

Napominje se da je predsjednik Mesić više puta govorio kako je nakon Oluje bilo zločina, naglašavao potrebu individualnog utvrđivanja odgovornosti i potpunog funkcioniranja pravne države, što podrazumijeva da će svatko tko se ogriješio o zakon, bez obzira na naciju i funkciju, biti pozvan na odgovornost i kažnjen.

U Uredu podsjećaju i da je Mesić tijekom posjeta izraelskom parlamentu te na mjestu nekadašnjeg ustaškog logora u Jasenovcu izrekao jasne riječi isprike svima koji su bilo kada bili žrtve onih koji su ideju hrvatske države zloupotrijebili da bi, kaljajući hrvatsko ime, ubijali, protjerivali i pljačkali.

"Tome se nema što dodati, a sve što je rečeno nije bilo izrečeno prigodno i za jednokratnu uporabu, nego načelno i kao jedan od temeljaca odnosa prema prošlosti i istini o toj prošlosti", ističe se u priopćenju.

Napominje se i da je Hrvatska imala svako pravo, pa i na osnovi rezolucija Opće skupštine UN-a, pokrenuti "Oluju", desetu obljetnicu koje će svečano obilježiti za nekoliko dana.

Ured Predsjednika podsjeća i da je nakon Oluje hrvatsko vodstvo, a prije svih upravo predsjednik Mesić, višekratno pozivalo na povratak sve izbjegle građane srpske nacionalnosti.

Ističe da proces povratka, unatoč povremenim incidentima, uspješno teče, a da će njegovo privođenje kraju biti to uspješnije što će se bolje razvijati odnosi između Zagreba i Beograda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"A za takav razvoj nezaobilazno je da na obje strane postoji politička volja za suočavanje s istinom o prošlošću - bez prešućivanja, bez relativiziranja i bez krivotvorenja", zaključuje Ured Predsjednika RH.

Sanader tvrdi da se ne treba uzrujavati oko Tadićevih izjava

Premijer Ivo Sanader poručio je danas da je Hrvatska ponosna na akciju Oluja i da se ne treba uzrujavati zbog izjave koju je o Oluji dao srbijanski predsjednik Boris Tadić, a čije razloge, kaže, treba tražiti na unutarsrbijanskoj političkoj sceni.

Tadić je u nedjelju opetovao poziv hrvatskim vlastima da se odrede prema zločinima počinjenima nad Srbima u Oluji.

Tadićeva me izjava osobno ne uzbuđuje, više podsjeća na politiku Slobodana Miloševića koja je 1991. na crti velikosrpske politike izvršila agresiju na Hrvatsku, izjavio je Sanader novinarima,.

Podsjetio je da je Hrvatska u tom nametnutom ratu, ne samo pružila otpor agresiji u kojoj su sudjelovali Srbija i Crna Gora, tzv. JNA, pomognuti pobunjenim Srbima, nego i pobijedila.

Na Oluju smo ponosni, neki drugi, naravno, nisu, niti mogu biti, rekao je premijer.

Ponovio je da je Oluja bila velika, veličanstvena, povijesna akcija kojom je u kolovozu 1995. oslobođen središnji dio Hrvatske.

Zbog tih povijesnih istina ne treba se uznemiravati zbog Tadićeve izjave, rekao je Sanader izvijestivši da pripreme za proslavu 10. obljetnice Oluje u Kninu idu po planu.

Razloge Tadićeve izjave premijer nalazi na srbijanskoj političkoj sceni, među ostalim u činjenici da je nedavno obilježena žalosna, deseta obljetnica Srebrenice u kojoj je srpska strana počinila veliki zločin, i genocid, u neriješenom problemu Kosova itd.

Ipak, bez obzira na sve to bilo bi puno bolje da se bilateralni odnosi razvijaju bez ovakvih izjava, izjavio je premijer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara