Ured za zaštitu tržišnog natjecanja zaustavio prodaju: Todorić za sada bez Mercatora

Ured za zaštitu tržišnog natjecanja zaustavio prodaju: Todorić za sada bez Mercatora

Foto:Božo Vukičević (Cropix)

"PRIMILI smo odluku Ureda za zaštitu tržišnog natjecanja u kojoj stoji da se Pivovarni Laško zabranjuje prijenos vlasništva nad dionicama Mercatora", stoji u priopćenju za medije iz Pivovarne Laško. Naime, danas je trebala biti održana sjednica Nadzornog odbora Laške pivovarne na kojoj se trebala donijeti definitivna odluka o sudbini dionica Mercatora odnosno hoće li se prihvatiti ponuda hrvatskog Agrokora. No, sjednica je naprasno prekinuta nakon što je slovenski ured za zaštitu tržišnog natjecanja neposredno prije sjednice Nadzornog odbora proslijedilo svoju odluku. 

Zatraženo pravo mišljenje

Zabranu raspolaganja dionicama dobilo je osim Pivovarne Laško i šest slovenskih banaka suvlasnika Mercatora: Nova Ljubljanska banka, Nova kreditna banka Maribor, Abanka, Banka Celje, Gorenjska banka i banka Koper.

Iz Pivovarne Laško objavili su kako ta odluka značajno utječe na proces financijske sanacije Pivovarne, a zatraženo je i pravno mišljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slovenski mediji objavili su kako je prema slovenskom uredu sporno djelovanje tvrtki u okviru Pivovarne Laško kada su prije dvije godine usklađenom akcijom smijenile dotadašnji Nadzorni odbor Mercatora.

Htjeli vratiti dug

Zaustavljanje procesa prodaje dionica Mercatora izuzetno je bitno jer kao što je poznato Pivovarna bankama duguje 450 milijuna eura, a veći dio duga dospijeva 30. lipnja ove godine. Prema dosadašnjim navodima iz medija, Pivovarna se odlučila na prodaju dionica Mercatora kako bi otplatili polovicu duga,  a nakon toga nadali su se da će im banke reprogramirati preostala potraživanja.

Podsjetimo, još u petak nadzorni odbori Pivovarne Union i Radenske, tvrtke kćeri Pivovarne Laško, izdali su priopćenje da su upoznati s postupkom prodaje dionica Mercatora koji su u vlasništvu Laškog. U priopćenju u kojemu se ne otkriva kakva je odluka, stoji i kako je za prodaju dionica potrebno dopuštenje svih triju nadzornih odbora: Uniona, Radenske i Laškog. Konačna odluka s konzensusom ta tri nadzorna trebala je biti donesena danas.

Ostavke u Nadzornim odborima

Zanimljivo je da su nakon sjednica tri člana nadzornog odbora Uniona podnijeli ostavke: Anton Turnšek, Janko Remic i Franc Rojnik. Iako službeno nisu obrazloženi razlozi njihove ostavke slovenski mediji objavili su kako je sasvim jasno da se ovdje radi o odluci da se Agrokoru prodaju Mercatorove dionice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara