URSH predlaže izmjene zakona o pravima dužnosnika i zastupnika

UDRUGA radničkih sindikata Hrvatske (URSH) uputila je danas Vladi prijedlog izmjena Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika i Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru u kojem traži ukidanje nekih povlastica dužnosnika i zastupnika.

URSH predlaže skraćivanje razdoblja u kojem dužnosnik ili zastupnik nakon isteka funkcije ima pravo na naknadu plaće, tako da se to razdoblje uskladi s otkaznim rokovima iz Zakona o radu.

To znači da dužnosnici i zastupnici više ne bi imali pravo na puni iznos plaće još pola godine nakon odlaska s funkcije, te 50 posto plaće idućih pola godine.

Umjesto toga imali pravo na naknadu plaće kao što to propisuje Zakon o radu za ostale građane, od dva tjedna ako su na dužnosti bili manje od godine dana, do tri mjeseca ako su na dužnosti bili 20 i više godina.

URSH također predlaže da se osnovica za plaće dužnosnika veže uz prosječnu plaću u Hrvatskoj, tako da najviša dužnosnička plaća ne iznosi više od tri prosječne plaće.

"Predlažemo da se dužnosničke plaće usklade s materijalnim mogućnostima društva i gospodarskom situacijom, pa kako se bude poboljšavala gospodarska slika Hrvatske trebale bi rasti plaće svih zaposlenih, a time i državnih dužnosnika".

Imovinske kartice dužnosnika pokazale su da se ne radi o osobama kojima je plaća jedini izvor prihoda, pa smanjenje plaća ne bi utjecalo na njihov životni standard, napominje se u prijedlogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
URSH predlaže i ukidanje privilegiranog prava na mirovinu za saborske zastupnike, jer to predstavlja "grubo kršenje ustavnih načela o pravičnosti i jednakosti u ostvarivanju socijalnih prava".

Zastupnici mogu ostvariti pravo na mirovinu sa svega 20 godina staža i 55 godina života (muškarci), odnosno 50 godina (žene), ako su obavljali zastupničke dužnosti polovinu mandata i jedan dan. Zastupnička mirovina ne može iznositi manje od 65 posto neto plaće u mjesecu prije podnošenja zahtjeva za mirovinu.

S druge strane, radnik za punu starosnu mirovinu mora raditi do 65 godina, radnica do 60 godina, a visina mirovina određuje se po formuli koja ima ugrađen princip postupnog snižavanja visine mirovina. Stoga će, ukazuju stručne analize, za deset godina 95 posto umirovljenika ostvarivati pravo na minimalnu mirovinu, napominje URSH.

Predsjednik URSH-a Boris Kunst kaže da su izmjene Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, koje je nedavno usvojio Sabor, samo kozmetičke naravi, pa je URSH predložio promjene koje će "dužnosnike i zastupnike približiti narodu i njihovim biračima".

Nema zemlje u Europi u kojoj bi dužnosnici primali plaću još godinu dana nakon što odu s dužnosti, napominje Kunst. Osim toga, ako mnogi radnici godinama imaju zamrznute plaće, ne vidim zašto bi one trebale rasti dužnosnicima i zastupnicima, rekao je.

Predsjednik URSH-a smatra da bi Vlada prihvaćanjem sindikalne inicijative trebala pokazati socijalnu osjetljivost u vrijeme kada je Hrvatska u teškoj situaciji jer ne može servisirati dugove, pa će morati ispunjavati zahtjeve MMF-a, među kojima i kresanje plaća i socijalnih izdataka.

(Hina) xmd ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara