URSH traži od nove vlade strukovne kolektivne ugovore

Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) traži od nove Vlade da omogući sklapanje strukovnih kolektivnih ugovora jer će se time bolje urediti prava zaposlenih u pojedinim strukama s obzirom na njihove specifičnosti.

Strukovne kolektivne ugovore traže Hrvatski lječnički sindikat, Sindikat policije Hrvatske, Sindikat zatvorskog sustava, Carinski sindikat Hrvatske i Sindikat terapeuta i radnih terapeuta, koji su udruženi u URSH.

Predsjednik URSH-a Boris Kunst rekao je na konferenciji za novinare kako nema razloga za paniku nekih drugih sindikata zbog zahtjeva liječnika za sklapanjem strukovnog kolektivnog ugovora.

Kunst je bezrezervno podržao zahtjev liječničkog sindikata, a podsjetio je kako je URSH još 2001. tražio sklapanje takvih ugovora, što je podržao tadašnji potpredsjednik Vlade Goran Granić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kunst smatra sadašnji sustav kolektivnog pregovaranja neprirodnim jer se njime različite struke trpaju u isti koš, a prelaskom na strukovno pregovaranje izgubili bi samo "pojedini mešetari koji sa svakom vlašću vode glavnu riječ".

URSH traži poseban sastanak s premijerom Ivom Sanaderom, neovisno o sutrašnjem sastanku Sanadera s čelnicima šest sindikalnih središnjica, kazao je Kunst istaknuvši da njegova središnjica zastupa 30.000 državnih i javnih službenika.

Ocijenio je da najavljeno smanjenje stope PDV-a s 22 na 20 posto neće bitno utjecati na poboljšanje standarda građana, pa je zatražio uvođenje još dviju poreznih stopa - 5 posto za hranu i dječje potrepštine i 15 posto za komunalne usluge.

URSH također traži vraćanje neoporezive naknade za topli obrok u visini od 15 kuna dnevno, povećanje neoporezivog dijela plaće, odnosno osobnog odbitka, sa sadašnjih 1.500 kuna na 1.750 kuna i smanjenje donje stope poreza s 15 na pet posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara