Urso: Što prije jedinstvena trgovinska balkanska zona

SLOBODNU trgovinsku zonu na Balkanu treba ostvariti što prije, najkasnije do konca godine, rekao je u nedjelju podtajnik talijanskog ministarstva proizvodnih aktivnosti Adolfo Urso uoči sutrašnjeg posjeta Albaniji.

Posjet Ursa Tirani predviđen je u sklopu priprema sastanka ministara vanjske trgovine balkanskih zemalja koji će se održati 13. studenoga u Rimu i njime zatvara krug obilazaka zemalja balkanskog prostora na kojem živi 65 milijuna ljudi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporazumom o stvaranju jedinstvene trgovinske zone ukinule bi se, uz ostalo, carine i to bi, kaže Urso, povećalo "robnu razmjenu i privuklo strani kapital". Italija je glavni partner mnogih zemalja balkanskog prostora u koje ne samo što izvozi, nego iz kojih i uvozi.

Posebno zanimanje Italije za ulaganja i poslovanja s balkanskim zemljama u budućnosti će biti vezano za turizam, koji je u tim zemljama, kako je rekao Urso, porastao za 27 posto u godinu dana. Italija je u turističke unutar-regionalne programe u balkanskim zemljama u trogodištu od 2001. do 2003. uložila 1,25 milijuna eura, a za nove programe, među kojima i ostvarenje europskih koridora, namjerava uložiti 40 milijuna eura.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara