Ursula von der Leyen najizgledniji kandidat za novog njemačkog predsjednika?

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

NASLJEDNIK donedavnog njemačkog predsjednika Horsta Koehlera, koji je početkom ovoga  tjedna dao ostavku na tu funkciju, po prvi put u povijesti Njemačke mogla bi biti žena, prenose njemački mediji.

Ursula von der Leyen, aktualna ministrica rada u vladi premijerke Angele Merkel, u ovom je trenutku istaknuta kao favorit vladajućeg CDU-a, a uz nju stranka kao moguće kandidate spominje i ministra financija Wolfganga Schaeublea i predsjednika donjeg doma parlamenta Norberta Lammerta. 

Von der Leyen - pragmatična političarka iza koje stoji Angela Merkel

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodstvo vladajuće koalicije na čelu s vodećim CDU-om ovoga se tjedna već sastalo u Berlinu kako bi među nekoliko potencijalnih kandidata odabralo nasljednika Horsta Koelera, čije je povlačenje s funkcije izazvalo opće iznenađenje u Njemačkoj. Ursulu Von der Leyen, koja je članica vladinog kabineta još od 2005. godine, prema pisanju medija, preferira sama premijerka Merkel.

52-godišnja Von der Leyen, inače majka sedmero djece, u njemačkoj je javnosti poznata kao pragmatična i konzervativna političarka i jedna od najpopularnijih i najprihvaćenijih ministrica u sadašnjoj vladi. Prema navodima medija, koji se pozivaju na neslužbene i neimenovane izvore bliske premijerki Merkel, konačna odluka o kandidatu za novog njemačkog predsjednika trebala bi se donijeti već do kraja ovoga tjedna.

Njemački se predsjednik ne bira na direktnim i neposrednim izborima, već o potencijalnom kandidatu, kojeg najčešće ističe vladajuća stranka ili pak koalicija, glasa Savezni skup, odnosno Bundesversammlung, koji u jednakom broju čine zastupnici u Bundestagu i izaslanici parlamenata njemačkih saveznih pokrajina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara