Uručene književne nagrade "Petar Zrinski" i "Katarina Frankopan"

Književne nagrade "Petar Zrinski" i "Katarina Frankopan" dodijeljene su večeras na prigodnoj svečanosti u Zagrebu.

Nagrada "Petar Zrinski" za najbolje djelo iz područja beletristike u 2002. dodijeljena je Ivanu Aralici za roman Fukara, te Josipu Mlakiću za roman Živi i mrtvi. U ime nagrađenog Mlakića nagradu je primio njegov brat Stipica Mlakić.

Nagradu "Katarina Frankopan" za publicistiku, za najbolje djelo u 2002., dobila je Dubravka Ugrešić za knjigu "Zabranjeno čitanje". Budući da je književnica Ugrešić odbila tu nagradu, novac namijenjen za nju bit će uplaćen u humanitarne svrhe, rečeno je na svečanosti dodjele.

Nagrada se sastoji od novčanog dijela od 50.000 kuna te statue - instalacije, čije su autorice dvije mlade umjetnice Ines Krasić i Darija Odorčić.

U ime nagrađenih, zahvalio je akademik Ivan Aralica, rekavši da je obitelj Frankopan imala razumijevanja za promicanje hrvatske književnosti ustanovivši nagradu "Petar Zrinski" za najbolju knjigu u beletristici i nagradu "Katarina Frankopan", za najbolju knjigu u kategoriji publicistike.

Aralica je zamolio obitelj Frankopan da zanemari sve neugodnosti koje je doživjela prigodom prve dodjele, te da nastavi s dodjeljivanjem nagrada i u idućim godinama, kako bi to postao ustaljeni događaj u hrvatskom književnom kalendaru.

(Hina) ta mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara