Uručene nagrade "Grigora Viteza" za 2004.

Godišnje nagrade "Grigora Viteza" za dječju knjigu i ilustraciju slikovnice za 2004. večeras su uručene na svečanosti u zagrebačkom Kazalištu lutaka književniku Tomislavu Zagodi i slikarici Piki Vončini.

Za ovogodišnju, 38., nagradu "Grigora Viteza" natjecao se 71 autor 41 knjige za djecu i 30 slikovnica.

Ocjenjivački sud pod predsjedanjem Mladena Bjažića nagradu "Grigora Viteza" za najbolju knjigu dodijelio je mladom autoru Tomislavu Zagodi (1970.) za knjigu "Balada o Buginim gaćicama" što ju je objavila Mozaik knjiga. Riječ je o romanu za tinejdžere koji je 2004. objavljen u dva izdanja.

Nagradu "Grigora Viteza" za ilustraciju dobila je slikarica Pika Vončina za slikovnicu "Mjesečev slap" autorice Sanje Lovrenčić u izdanju Školske knjige.

Uručena su i posebna priznanja i pohvale.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvonimir Balog dobio je posebno priznanje za vrhunsko stvaralačko dostignuće u autorskoj knjizi-slikovnici "Golema mrvica" zagrebačke naklade Haid. Priznanje je dobila i Miroslava Vučić, urednica u Školskoj knjizi, te predstavnici izdavačkih kuća Haid i Sretna knjiga iz Zagreba.

Nagrade je uručila Aida Salihhagić-Kadić, predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske, osnivača i pokrovitelja Nagrade, a svečanoj dodjeli nazočila je Olgica Vitez, kći Grigora Viteza.

Godišnja nagrada "Grigora Viteza" prva je i najstarija nagrada za dječju knjigu u Hrvatskoj koja se dodjeljuje od 1967., a sastoji se od novčane svote, diplome i statue "Ptica" akademske kiparice Ksenije Kantoci.

(Hina) xatod yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara