URUGVAJ: POČELI PREDSJEDNIČKI IZBORI

Nekoliko milijuna stanovnika Urugvaja u nedjelju je izašlo na biračka mjesta kako bi glasovalo za novog predsjednika države, a analitičari ove godine očekuju povijesni preokret i mogući dolazak na vlast socijaliste Tabarea Vazqueza i njegovih pristaša.

Biračka mjesta u zemlji u kojoj živi 3,4 milijuna stanovnika otvorena su jutros u 8.00 sati po lokalnom vremenu, a osigurava ih oko 8.000 policajaca. Član izbornog povjerenstva Edgardo Martinez Zimarioff za France presse je kazao kako su se od ranog jutra pred biralištima stvorili redovi "što pokazuje osjećaj odgovornosti urugvajskog stanovništva", budući je izlazak na izbore obvezan. Stoga se očekuje odaziv više od 90 posto birača.

Vazquez (64), po zanimanju liječnik onkolog, po izlasku s biračkog mjesta novinarima je rekao kako je siguran u pobjedu. "Pružit ćemo ljudima bratsku i tolerantnu ruku jer budućnost Urugvaja moramo izgraditi zajedno", kazao je.

Prema rezultatima istraživanja javnog mišljenja objavljenim u četvrtak, za lijevu koaliciju Encuentro Progresista-Frente Amplio (EP-FA) kojoj je na čelu Vazquez izjasnilo se između 51 posto i 56 posto ispitanih, a za Nacionalnu stranku (konzervativna desnica) na čelu sa Jorgeom Larranagom izjasnilo se 29 do 34 posto birača. Aktualnom predsjedniku Jorgeu Battleu mnogi su Urugvajci predbacivali loš način upravljanja krizom koja je zahvatila zemlju 2002., najtežom u povijesti zemlje kad je stopa nezaposlenosti iznosila 20 posto, a broj siromašnih u odnosu na 1999. udvostručio se.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analitičari smatraju da bi Vazquezova pobjeda i promjena vlade u zemlji za Latinsku Ameriku mogla značiti puno te dovesti do naginjanja cijele regije ulijevo te njezina boljeg povezivanja.

U slučaju Vazquezove pobjede među članovima vlade našli bi se i pripadnici bivših urugvajskih revolucionara tupamarosa čiju je pobunu 60-tih ugušila vojska. Mnogi od njih su razdoblje diktature od 1973. do 1985. proveli u zatvorima.

(Hina) xmh ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara