Urušava se zdravstvena reforma: Obamina administracija odustaje od CLASS Acta

Urušava se zdravstvena reforma: Obamina administracija odustaje od CLASS Acta

Foto: AFP

OBAMINA administracija ukida svoj dugoročni program o pružanju zdravstvenih usluga kod kuće, koji je bio dijelom zakona o reformi zdravstvenog sektora 2010. godine, kojeg su republikanci nazvali proračunskim trikom.

Dužnosnici ministarstva zdravstva zaključili su nakon 19 mjeseci analize da ne mogu pronaći model prema kojem bi takozvani CLASS Act program učinili dobrovoljnim i proračunski neutralnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nismo našli način da nastavimo s programom. Sve što radimo kako bi program učinili financijski racionalnim više nas udaljava od zakona, te povećava rizik od nelegitimnosti programa", kazala je Kathy Greenlee.

Program Community Living Assistance Services and Supports (CLASS) bio je zamišljen na način da se starijim i onemoćalim osobama da gotovina kako bi primali pomoć kod kuće umjesto u bolnicama, što je skuplja varijanta. Program je bio zamišljen kao dobrovoljan, a sudionici su trebali uplaćivati sredstva u njega najmanje pet godina prije negoli steknu pravo na te beneficije. Proračunski odbor Kongresa smatrao je da će program donijeti proračunsku uštedu od 70 milijardi dolara samo u prvoj dekadi.

Međutim, republikanci su smatrali kako je riječ o triku koji je trebao "frizirati" brojke ukupnog programa reforme zdravstva, te da je kao takav osuđen na propast u stvarnom svijetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara