Urušio se most nad rijekom Mississippi, najmanje sedmero poginulih

Urušio se most nad rijekom Mississippi, najmanje sedmero poginulih

NAJMANJE sedmero ljudi je poginulo u urušavanju 40 godina starog mosta iznad rijeke Mississippi, koji povezuje gradove Minneapolis i St. Paul, u američkoj saveznoj državi Minnesoti. Ozlijeđeno je više od 60 osoba, prenosi CNN.

Most na autocesti 35 W se urušio u srijedu oko 18 sati prema lokalnom vremenu, tijekom najvećih prometnih gužvi. Prema riječima očevidaca, nad Mississippi se "nadvio oblak dima". Rijeka je progutala oko 50 vozila.

Lokalne vlasti smatraju kako nesreća, koju nazivaju "katastrofom historijskih razmjera", nije povezana s terorističkim napadima.

S obzirom da se trenutno izvršavala rekonstrukcija mosta, u vrijeme nesreće se na mostu nalazilo osmero građevinskih radnika. Prema riječima Mikea McGraya, direktora Progressive Contractorsa, kompanije koja vrši rekonstrukciju, jedan od radnika se smatra nestalim.

Akcija spašavanja je privremeno bila prekinuta zbog mraka kao i velike količine otpada u rijeci koji je mogao ugroziti ronioce. Vlasti ne očekuju da će ujutro pronaći preživjele, a pretpostavlja se da će broj poginulih porasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedugo nakon nesreće se na stadionu "Metrodome", u neposrednoj blizini mosta, trebala odigrati bejzbol-utakmica između "Minnesota Twinsa" i "Kansas City Royalsa". Organizatori su je ispočetka mislili otkazati, ali su im vlasti rekle da bi odlazak 25.000 gledatelja mogao izazvati prometni zastoj i ugroziti akciju spašavanja. Na kraju je utakmica održana, a "Twinsi" su se je izgubli s 5-3.

Prema podacima Ministarstva prometa Minnesote, dnevno mostom prođe oko 100.000 vozila.

Guverner Minnesote Tim Pawlenty je rekao kako je most bio pregledan 2005. i 2006. godine te da nisu pronađene nikakve greške niti oštećenja u konstrukciji. Međutim, studija Ministarstva prometa Minnesote iz 2001. godine je ukazala na mogućnost rušenja.

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara