USKOK na riječkom sudu podigao optužnicu protiv 17 krijumčara kokainom

PROTIV 17 osoba iz Hrvatske, Srbije i Njemačke, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), podigao je optužnicu na Županijskom sudu u Rijeci. Među optuženima su desetorica Hrvata, šestorica Srba i jedna Njemica.

Četvoricu Hrvata, 42-godišnji Đorđe Buban, 49-godišnji Zdenko Brkić, 50-godišnji Raman Rami i 28-godišnji Slobodan Šaponja te trojicu Srba, 41-godišnji Zlatko Medić i Milan Jovančević i 31-godišnji Danijel Jeremić, optužnica tereti za kupovanje kokaina iz Perua po 5.000 eura za kilogram te te organiziranje krijumčarenja iz te zemlje u Hrvatsku i Srbiju.

Ostale osobe bile su upletene u taj lanac krijumčarenja kao prenositelji kokaina te im je ponuđena naknada od 2.000 eura po jednoj pošiljci. Krijumčari su na taj način zaradili 236.500 eura i prenijeli minimalno 6,7 kilograma kokaina. Lanac je razbijen u srpnju prošle godine kad je većina optuženih uhićena u Primorsko-goranskoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji. Kuriri su kokain prenosili u kapsulama koje bi progutali prije leta zrakoplovom iz Lime, utvrdila je policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedmorica ranije navedenih muškaraca trenutno se nalaze u pritvoru, a u optužnici je predloženo da im se pritvor i dalje produlji. Brkić i Buban optuženi su isto tako za još jedan pokušaj krijumčarenja droge, ovog puta iz Venezuele. Drogu su pokušali prokrijumčariti u metalnom kovčegu u zračnoj luci u njemačkom gradu Frankfurtu.

K.S.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara