Uskok sumnja: Sanader i Ježić planirali oštetiti Janaf za 10 milijuna eura!

Foto: Arhiva

USKOK je proširio istragu protiv bivšeg šefa HDZ-a Ive Sanadera i vlasnika Diokija Roberta Ježića zbog sumnje da su pokušali oštetiti Janaf za 10 milijuna eura!

> Uoči Sanaderovog odlaska: Janaf platio Ježićeva skladišta tri puta više nego što vrijede

> Ispituje se pogodovanje Janafa Robertu Ježiću, na tapetu Ante Markov

Kako je izvijestio na svojim službenim internetskim stranicama, osnovano se sumnja da je Sanader kao predsjednik Vlade od studenog 2007. do lipnja 2009., na traženje Ježića, prvo naložio tadašnjem ministru gospodarstva Damiru Polančecu da organizira sastanak Ježića i odgovornih osoba iz Janafa. Cilj - da se u što kraćem roku između Diokija kao prodavatelja i Janafa kao kupca realizira kupoprodaja građevinskog zemljišta s terminalom za skladištenje nafte i naftnih derivata na Žitnjaku, pod uvjetima i cijeni od najmanje 28 milijuna eura, a koje je postavio Robert Ježić.

Uskok navodi kako je održano više sastanaka na kojima je od predstavnika Janafa Damir Polančec tražio da se pregovori čim prije dovrše sa ciljem zaključenja ugovora po traženim uvjetima Roberta Ježića. Budući da nije došlo do zaključenja kupoprodajnog ugovora, zbog toga što je cijena koju je tražio Robert Ježić bila znatno viša od tržišne cijene, prema procjenama koje su izrađene na traženje Janafa, Ivo Sanader je i osobno tijekom svibnja 2009. godine organizirao sastanak u svom uredu u Vladi RH na kojemu je od odgovornih osoba Janafa zatražio da zaključe ugovor po uvjetima postavljenima od strane Roberta Ježića, navodi Uskok. Pritom je Sanader znao da bi time za Janaf nastupila šteta, a društvu Dioki bi se pribavila nepripadna korist u iznosu od najmanje 10 milijuna eura.

Iz Janafa su odbili zahtjev tada premijera Sanadera zbog štetnosti tog ugovora firme koja je u većinskom vlasništvu države.

Budući da se Ivo Sanader nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Republici Austriji, iz Uskoka se navodi kako je upućena zamolnica za uručenje potrebnih pismena okrivljeniku i njegovo ispitivanje, a istovremeno je i za ovo kazneno djelo zatraženo njegovo izručenje Republici Hrvatskoj.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara