USKOK traži skidanje imuniteta predsjedniku suda osumnjičenom za primanje mita

URED za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) zatražio je od Državnog sudbenog vijeća (DSV) odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv suca i predsjednika Općinskog suda u Gvozdu Zvonimira Josipovića kojega sumnjiči za primanje mita, doznaje se danas u DSV-u i USKOK-u.

U DSV-u je Hini rečeno da je USKOK-ov zahtjev za skidanjem imuniteta sucu Josipoviću stigao prije dva dana te da bi se o njemu moglo raspravljati na sjednici 17. veljače. Više pojedinosti o ovom slučaju nije se moglo dobiti u DSV-u, dok je USKOK samo izvijestio da je sudac Josipović osumnjičen za tri kaznena djela primanja mita.

Osumnjičeni sudac i predsjednik Općinskog suda u Gvozdu također nije želio ništa komentirati. "Ništa ne želim reći prije nego što obavim razgovore s predsjednikom Vrhovnog suda i u Ministarstvu pravosuđa", kazao je Hini Zvonimir Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju današnjeg Jutarnjeg lista, USKOK će istragu protiv suca Josipovića zatražiti nakon prijave tri osobe koje tvrde da ih je sudac tražio, a od njih dvije da je i primio mito za usluge vezane uz njihove predmete koje su vodili na sudu u Gvozdu.

Tisak piše i da je sumnju u kriminalnu aktivnost suca potaknuo popis njegove imovine, čija vrijednost navodno dostiže 1,4 milijuna kuna i koju je navodno kupio gotovinom. Navodno posjeduje stan i poslovni prostor u Poreču, stan u Zagrebu i zemljište u Topuskom, a trenutno koristi općinski stan u Topuskom.

Jutarnji list je objavio da je USKOK već prije tjedan dana zagrebačkom Županijskom sudu podnio zahtjev za istragom protiv suca Josipovića, no predsjednica Istražnog odjela tog suda Mirjana Rigljan Hini je to opovrgnula. "Nikakav zahtjev nismo dobili i prema našim informacijama USKOK-ov spis je na DSV-u", kazala je Mirjana Rigljan.

Za službenu ili odgovornu osobu koja zatraži ili primi mito Kaznenim zakonom predviđena je kazna od tri mjeseca do pet godina zatvora te oduzimanje novca ili druge vrijednosti koju je dobila mitom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara