USKOK zatražio istragu protiv suca iz Gvozda

NAKON što mu je Državno sudbeno vijeće (DSV) ukinulo sudački imunitet Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) podnio je istražni zahtjev protiv suca i predsjednika Općinskog suda u Gvozdu Zvonimira Josipovića, osumnjičena za primanje mita.

Istražni zahtjev USKOK je podnio istražnom sucu zagrebačkoga Županijskog suda.

USKOK navodi kako se osnovano sumnja da je Josipović kao sudac u srpnju 2000. od stranke u parničnom postupku tražio novac kako bi sudio u njezinu korist.

Iste je godine tražio i mito za ubrzanje ostavinskog postupka, a od kraja proljeća do početka studenog 2003. u više je navrata tražio i primio novac za pravnu pomoć od osobe koja mu se obratila kao predsjedniku suda, kažu u USKOK-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po pisanju medija sumnju u kriminalnu djelatnost suca potaknuo je popis njegove imovine, vrijednost koje navodno doseže 1,4 milijuna kuna i koju je navodno kupio gotovinom.

Navodno posjeduje stan i poslovni prostor u Poreču, stan u Zagrebu i zemljište u Topuskom, gdje se trenutačno koristi i općinskim stanom, dok mu se kći školuje na Harvardu.

Nakon izbijanja afere osumnjičeni sudac nije ništa želio komentirati, rekavši da najprije želi obaviti razgovore s predsjednikom Vrhovnog suda i u Ministarstvu pravosuđa.

Zatim je u pismu Ministarstvu naveo da je nekretnine kupio zajmovima te da troškove kćerina školovanja pokriva stipendija.

Za službenu ili odgovornu osobu koja zatraži ili primi mito po Zakonu o kaznenom postupku predviđena je kazna od tri mjeseca do pet godina zatvora te oduzimanje novca ili drugih vrijednosti koje je dobila mitom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara